Nieuws

Kamer laaiend over nieuw probleem fiscus

De Tweede Kamer is laaiend over computerproblemen bij de Belastingdienst, waardoor aangiften van erfenissen niet automatisch kunnen worden verwerkt. De politiek werd pas onlangs over de vertraging bij de invoering van een nieuw systeem geïnformeerd. Het probleem speelt al het hele jaar.

Coalitiepartijen en oppositiepartijen eisten donderdag van verantwoordelijk staatssecretaris Menno Snel een feitenrelaas van maand tot maand, om meer inzicht te krijgen. Zij noemden de gang van zaken schokkend, ook voor nabestaanden die nu langer in onzekerheid blijven over hun erfenis.

De fiscus heeft maanden lopen te klooien, aldus CDA'er Pieter Omtzigt. Volgens hem is er aan de top van de Belastingdienst blijkbaar niets geleerd. Steven van Weyenberg, D66-partijgenoot van Snel, spreekt over een bende. Terwijl ruim een jaar geleden al een rapport is verschenen waaruit blijkt dat bij de fiscus betere sturing noodzakelijk is. Hij zei bijna van zijn stoel te vallen.

Bewindsman Snel zelf zei ook erg onaangenaam verrast te zijn over de problemen met het automatiseringssysteem voor de inning van erf- en schenkbelasting. Het scheelt de schatkist dit jaar bijna een half miljard euro. Het geld wordt de komende jaren alsnog geïnd en leidt niet tot een gat in de begroting, verzekerde Snel.

Aanslagen worden nu noodgedwongen met de hand gedaan, wat tot vertragingen leidt. Over erfbelasting die te laat wordt opgelegd, wordt daarom geen rente berekend.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.