Nieuws

Kwaliteitsbonus werkt contraproductief voor veel accountants

Beloningsprikkels voor accountants hebben een verschillend effect op hun oordeels- en besluitvorming. Bij intrinsiek gemotiveerde accountants belemmeren ze zelfs de controlekwaliteit. Dat blijkt uit promotie-onderzoek van Herman van Brenk (Nyenrode).

De meerderheid van de accountants in Nederland heeft van nature al een hoge intrinsieke motivatie. Een extra financiële prikkel is voor hen niet nodig om kwaliteit te leveren en werkt zelfs contraproductief. Dat is één van de conclusies uit het proefschrift van Herman van Brenk ‘Compensation Incentives and Personality Traits: Three studies on their Joint Effects on Auditor Judgment and Decision Making’. Van Brenk promoveerde daarmee op 6 december aan Nyenrode Business Universiteit.

Verrast

De uitkomst staat haaks op de tendens om kwaliteit centraal te stellen in de beloning van accountants. Van Brenk is verrast door de uitkomsten van zijn onderzoek: "Ik had niet verwacht dat het effect van beloningsprikkels zo genuanceerd zou liggen. Uit mijn onderzoek blijkt dat bonusstructuren bij intrinsiek gemotiveerde accountants de controlekwaliteit belemmeren." Zijn advies voor accountantskantoren is om minder op beloning te sturen en meer op intrinsieke motivatie.

In zijn onderzoek besteedt Van Brenk ook aandacht aan het effect van een vaste versus variabele winstdeling voor audit partners. "Een vaste winstdeling heeft slechts een positief effect op de besluitvorming van accountants als sprake is van een kleine klant en de audit partner gevoelig is voor zowel belonen als straffen," concludeert hij. Volgens Van Brenk is het belangrijk om bij belonen rekening te houden met de specifieke persoonlijkheidseigenschappen van accountants.

Lees ook de opinie van Herman van Brenk over zijn promotie-onderzoek. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.