Nieuws

Van der Vegte wint tweestrijd om zetel in bestuur NBA

Kandidaat-voorzitter Marco van der Vegte is op de ledenvergadering van de NBA in Bussum gekozen als extra bestuurslid. Hij won de tweestrijd met tegenkandidaat Marco Moling met een tweederde meerderheid.

Ruim 65 procent van de stemmen ging uiteindelijk naar Van der Vegte, de kandidaat van het NBA-bestuur zelf. Bijna 35 procent stemde voor tegenkandidaat en huidig Novak-voorzitter Marco Moling. In totaal werden er 1474 stemmen uitgebracht.

Foto Marco van der Vegte

Huidig voorzitter Pieter Jongstra feliciteerde Van der Vegte met zijn verkiezing en gaf aan hem de komende maanden graag te helpen met zijn verdere voorbereiding op het NBA-voorzitterschap. Hij dankte tegelijk Marco Moling voor diens kandidatuur, omdat er dit keer daardoor echt iets te kiezen viel.

Van der Vegte treedt per 1 januari 2018 formeel toe tot het NBA-bestuur. Het bestuur van de NBA wordt daarmee tijdelijk uitgebreid  naar veertien personen. Van der Vegte (partner bij Deloitte) meldde zich eerder dit jaar als kandidaat-voorzitter in reactie op een openbare vacature. De selectiecommissie van het NBA-bestuur schoof hem na afronding van de sollicitatieprocedure begin vorige maand naar voren als kandidaat.

Vragen

Marco Moling verzamelde voor zijn kandidaatstelling meer dan de vijftig benodigde handtekeningen van leden en stelde zich op deze wijze kandidaat. Hij gaf tijdens de vergadering aan dat pas gedaan te hebben toen bleek dat opnieuw iemand vanuit de big four door het bestuur als kandidaat naar voren was geschoven. Beide kandidaten presenteerden zich tijdens de vergadering aan de aanwezige leden en kregen de nodige kritische vragen vanuit de zaal.

Op de volgende ledenvergadering, in juni 2018, kiezen de leden van de NBA pas echt een opvolger van huidig bestuursvoorzitter Jongstra. De voorzitter moet volgens de regels van de beroepsorganisatie worden gekozen uit het zittende bestuur.

Lees meer over het verloop van de ledenvergadering in het live verslag op deze site.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.