Nieuws

Big four-kantoren dalen in merkwaardelijst

Met een merkwaarde van 109,5 miljard dollar staat Google dit jaar bovenaan in de Brand Finance's Global 500. Het internetbedrijf verslaat daarmee Apple, de nummer één van vorig jaar. De vier grote accountantskantoren dalen allen in de ranking.

Merkwaarderings- en strategiebureau Brand Finance berekent jaarlijks volgens de 'Royalty Relief'-methode de merkwaarde van grote bedrijven. De merkwaarde van Google steeg in 2016 met 24 procent, van 88,2 tot 109,5 miljard dollar. Apple's merkwaarde daalde juist flink, van 145,9 tot 107,1 miljard dollar.

PwC is het hoogst genoteerde accountantskantoor op nummer 66 met een merkwaarde van 18,5 miljard dollar. Vorig jaar stond PwC nog op 57 met een waarde van 18,6 miljard dollar. Deloitte daalde van plaats 69 naar 77, maar heeft nu met 16,8 miljard dollar wel een iets hogere merkwaarde dan vorig jaar (16,2 miljard).

EY staat nog net binnen de top 100 op plaats 98 met een merkwaarde van 13,4 miljard euro. Het kantoor stond vorig jaar nog op plaats 91. KPMG daalt van plaats 107 naar 124.

Acht van de bedrijven uit de top tien zijn Amerikaans: Google, Apple, Amazon, AT&T, Microsoft, Verizon, Walmart en Facebook. Dat laatste bedrijf maakte een flinke sprong in de lijst, van plaats 17 naar 9 en bijna een verdubbeling van de merkwaarde. Die bedraagt nu volgens Brand Finance bijna 62 miljard euro. De andere twee bedrijven in de top 10 zijn het Koreaanse Samsung het het Chinese financiële conglomeraat ICBC.

In de Brand Strength Index (BSI) van Brand Finance, waarin zaken als bekendheid, reputatie, loyaliteit, marketinginvesteringen en duurzaamheid worden meegewogen, staat PwC op een achtste plaats. In 2015 eindigde het kantoor nog op nummer twee achter speelgoedbedrijf Lego, dat dit jaar opnieuw het krachtigste merk is. Deloitte valt in deze index net buiten de top 20, EY staat op plaats 30. Hekkensluiter van de big four is ook hier KPMG, op plaats 60.

» Brand Finance’s Global 500

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.