Nieuws

Justitie krijgt fiscale gegevens uit de cloud

De aanbieder van een fiscaal softwarepakket moet justitie inzage geven in gegevens die een klant met de software heeft opgeslagen op een server in Ierland. De rechtbank heeft het beklag tegen de inbeslagneming ongegrond verklaard.

Justitie verdenkt de uitbater van een administratiekantoor van valse aangiften inkomensheffing. In november 2016 klopte de FIOD aan bij de leverancier van het fiscale softwarepakket, om de beschikking te krijgen over gegevens die het administratiekantoor met behulp van de software had opgeslagen.

Het softwarepakket ondersteunt accountants en administratiekantoren bij belastingaangiften en toeslagaanvragen. Met de software kan de gebruiker gegevens uit de administratie van de klant importeren en verwerken en een overzicht bijhouden van alle aangiftes en opgelegde aanslagen.

Het pakket is een cloud-applicatie, die de gebruiker overal ter wereld toegang geeft tot de ingevoerde gegevens. Deze gegevens worden opgeslagen op een server van Amazon in Ierland. De softwareleverancier huurt daar opslagcapaciteit voor de gegevens van zijn klanten.

De rechter-commissaris wees het verzoek van justitie om inbeslagname van de gegevens in november 2016 toe. De softwareleverancier ging daartegen in beklag. Volgens de leverancier is er geen wettelijke grondslag voor de inbeslagname. Hij is namelijk geen aanbieder van communicatiediensten in de zin van artikel 126la van het Wetboek van strafvordering. Daarom kon Justitie het verzoek niet baseren op artikel 126ng van datzelfde wetboek. Bovendien had justitie volgens de leverancier eerst naar andere middelen moeten grijpen.

Communicatiediensten

De Rechtbank Overijssel vindt dat de leverancier (annex cloud serviceprovider) wel degelijk een aanbieder van communicatiediensten is. De leverancier stelt zich op als provider, biedt klanten diensten aan tegen een vergoeding en fungeert als toegangspoort tot de server. Het invoeren en raadplegen van gegevens kan alleen maar via telecommunicatiestructuren. Toegang verlenen tot de cloud is dan ook een vorm van telecommunicatie.

Volgens de rechtbank waren er ook geen betere alternatieven voorhanden dan inbeslagname van de cloudgegevens. De gegevens in de cloud kunnen afwijken van de gegevens die het administratiekantoor met het softwarepakket levert aan de Belastingdienst. Justitie moet de eventuele verschillen kunnen onderzoeken. Het alternatief zou een uren durende doorzoeking van de computers bij de uitbater van het administratiekantoor zijn geweest, of inbeslagname van de server van het kantoor. Dat is veel ingrijpender.

De vrees van de leverancier dat nu "een hausse aan vorderingen tot het verstrekken van opgeslagen gegevens kan worden verwacht" wuift de rechtbank weg. De rechter-commissaris zal elk verzoek op zijn eigen merites beoordelen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.