Nieuws

'Sterke toename in fraude'

Sinds het begin van de recessie in 2008 zijn de gemiddelde verliezen door fraude met maar liefst 43 procent toegenomen.

Dat blijkt uit onderzoek van accountantskantoor Crowe Clark Whitehill in samenwerking met het Centre for Counter Fraud Studies van de universiteit van Portsmouth in het Verenigd Koninkrijk. Maar liefst 6,54 procent van alle bedrijfskosten wereldwijd is volgens de onderzoekers een direct gevolg van fraude. Het gaat in totaal om 4,17 biljoen euro (Engels: trillion). De onderzoekers leggen ter vergelijking uit dat dit evenveel als de totale zorguitgaven van heel Europa.

De oorzaak van deze toename is niet helemaal duidelijk bij de onderzoekers. Ten dele schrijven zij de toename toe aan een gebruikelijke toename van fraude tijdens recessies, die vervolgens traditioneel gezien weer wat afneemt wanneer de economische groei weer inzet. Dat is nu echter niet het geval, waardoor de traditionele modellen falen.

De onderzoekers denken dat de aanhoudende toename wellicht komt door onder meer de volgende sociale en technologische factoren die nog niet goed in kaart zijn gebracht:

  • Individualisering – hierdoor houden mensen zich minder aan een collectieve moraal en ethische normen
  • Meer complexiteit van systemen en processen – hierdoor wordt het makkelijker om fraude te verbergen
  • Meer transacties die door computers worden afgehandeld en minder persoonlijk contact – de fraudeurs hebben daardoor meer afstand tot hun slachtoffers, waardoor ze zich minder zorgen maken om de gevolgen van hun handelen
  • De steeds sneller veranderende markt – controlesystemen kunnen de snelheid van verandering niet bijhouden

De onderzoekers baseren zich op data uit tien landen, waaronder Nederland. In totaal keken zij naar 558 studies die plaatsvonden tussen 1997 en 2016. De onderzoekers hebben ook gekeken naar de effectiviteit van fraudebestrijding bij bedrijven. Daaruit bleek dat sommige bedrijven die in de die periode besloten om sterk in te zetten op fraudebestrijding en –preventie de kosten van fraude flink hadden doen dalen. Bedrijven die dat niet deden zien gemiddeld per bedrijf een verlies van minimaal 3 procent, meestal ongeveer 6 procent, en soms 10 procent van hun omzet. Er zaten zelfs uitschieters bij tot 27,15 procent.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.