Nieuws

Topman Toshiba stapt op

De voorzitter van Toshiba, Shigenori Shiga, treedt terug na grote kostenoverschrijdingen in de nucleaire tak.

Het Japanse technologieconcern Toshiba schrijft omgerekend 6 miljard euro af op zijn nucleaire divisie vanwege enorme kostenoverschrijdingen en vertragingen bij de bouw van kerncentrales in de Verenigde Staten.

Toshiba maakte het nieuws dinsdag na het slot van de beurshandel in Tokio bekend. Het aandeel ging tijdens de handelsdag nog hard omlaag omdat het bedrijf de deadline voor de cijferpublicatie had gemist. Toshiba heeft nu aangegeven voor dit lopende boekjaar dat in maart eindigt op een nettoverlies te rekenen van omgerekend 3,2 miljard euro, terwijl eerder een winst werd voorspeld.

Toshiba kwam vorig jaar veelvuldig in het nieuws vanwege een omvangrijk boekhoudschandaal.  Dit leidde onder meer tot het opstappen van nagenoeg de hele top van het bedrijf. De winst van het concern bleek stelselmatig te zijn opgeklopt en moest over zeven jaar gecorrigeerd worden voor een bedrag van 1,1 miljard euro.

In december waarschuwde Toshiba al dat er miljarden moesten worden afgeboekt op de nucleaire divisie. Dat leidde tot grote zorgen bij beleggers over de financiën van het bedrijf. De beurskoers van Toshiba ging hard omlaag, waardoor de afgelopen maanden bijna 7 miljard euro aan beurswaarde in rook opging.

Vanwege alle geldzorgen zoekt Toshiba naarstig naar manieren om de kas te spekken, waaronder een verkoop van een groot deel van zijn geheugenchipdivisie. Het Japanse conglomeraat is onder meer ook actief op het gebied van computers en printers, spoorwegen en liften.

Bij zijn nucleaire divisie wordt gestopt met de bouw van volledige kerncentrales, maar gaat Toshiba zich specialiseren in het leveren van onderdelen. Een verkoop van de Amerikaanse nucleaire divisie Westinghouse wordt overwogen.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.