Nieuws

Wiebes: 'Beeld van massaal omzetverlies zzp'ers in media incompleet'

Tegenover de 18 procent zzp'ers die omzetverlies hebben geleden in 2016 vanwege de onduidelijkheid rond de wet DBA staat een groep van 22 procent die juist makkelijker aan werk kwam.

Dat schrijft staatssecretaris Wiebes van Financiën in een antwoord op Kamervragen over een artikel in Trouw, waarin vermeld werd dat de wet DBA 122.000 zzp'ers omzet had gekost vanwege onduidelijkheid over de wet bij zowel opdrachtgevers en zzp'ers. 

Wiebes vindt dat de conclusie van Trouw opzich niet verkeerd is, maar dat het beeld niet helemaal compleet is. "Dit getal is afgeleid uit de respons op de vraag aan de zzp'ers in hoeverre zij in 2016 vaker dan in het jaar daarvoor zijn geconfronteerd met opdrachtgevers die liever geen zzp'ers inhuren. De KvK geeft in paragraaf 3.6 van haar rapport aan dat 18 procent van de respondenten die ervaring heeft. In de hierna opgenomen grafiek die ik heb ontvangen van de KvK zijn ook de overige reacties verwerkt op de vragen die in genoemde paragraaf worden gerapporteerd. Deze volledige antwoordenset leidt tot een completer beeld dan de antwoorden die in het rapport zijn opgenomen", aldus Wiebes.

Grafiek

De grafiek, die in Wiebes zijn brief staat afgebeeld, laat zien dat bijvoorbeeld 22 procent van de respondenten heeft aangegeven in 2016 minder of veel minder vaak dan in 2015 geconfronteerd te zijn met opdrachtgevers die liever geen zzp'ers inhuren. "Ook blijkt dat 30 procent van de respondenten heeft aangegeven (veel) minder vaak moeite te hebben gehad om aan nieuwe opdrachten te komen, daar waar het rapport uitsluitend aangeeft dat 16 procent (veel) vaker moeite heeft gehad om aan opdrachten te komen."

Tussenpartij

Wiebes concludeert daaruit dat het aantal zzp'ers waar het beter mee gaat groter is dan het aantal zzp'ers waar het minder goed mee gaat. "Eenzelfde conclusie kan worden getrokken als het gaat om de vraag in hoeverre opdrachtgevers alleen nog willen werken met zzp'ers via een tussenpartij. In het rapport is vermeld dat 15 procent van de zzp'ers dit vaker heeft ervaren dan in 2015. De volledige antwoordenset geeft aan dat 30 procent heeft ervaren dat dit (veel) minder vaak voorkomt dan in het voorgaande jaar", aldus Wiebes.

Btw-aangifte

Wiebes geeft verderop in de brief toe dat het niet bekend is hoe de zzp'ers het in het vorige jaar zakelijk hebben gedaan. "Dat is onbevredigend. De Belastingdienst onderzoekt op dit moment of er op basis van de btw-aangiften over 2016 conclusies zijn te trekken. Als dit mogelijk blijkt, zal ik de uitkomsten aan uw Kamer melden", aldus Wiebes.

Uitstel

De invoering van de wet DBA, die de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) moet vervangen, leidde vorig jaar tot zoveel onrust dat besloten is om de handhaving ervan uit te stellen tot minimaal 1 januari 2018. Wiebes benadrukt nogmaals in de brief dat tot die tijd alleen kwaadwillenden zullen worden beboet, maar dat het merendeel van de zzp'ers en opdrachtgevers niets te vrezen hebben.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.