Nieuws

Academy neemt afscheid van blunderende Oscar-accountants

De beide PwC-accountants die betrokken waren bij de blunder rondom de Oscar-uitreiking zijn door de organisatie van de Oscars de wacht aangezegd. De Academy of Motion Picture Arts and Sciences beraadt zich op de relatie met PwC.

Het besluit om afscheid te nemen van beide accountants is tegenover Associated Press bevestigd door de voorzitter van de Academy, Cheryl Boone Isaacs. De inmiddels 83-jarige relatie tussen de Oscar-organisatie en PwC is naar verluidt 'under review'.

Accountant Brian Cullinan gaf acteur Warren Beatty tijdens de uitreiking van de Oscars een verkeerde envelop, waardoor de belangrijkste Oscar, die voor beste film, aanvankelijk werd toegekend aan La La Land, in plaats van de werkelijke winnaar, de film Moonlight.

Backstage

Al kort na het incident erkende PwC dat er een fout was gemaakt. Onderzoek naar de gebeurtenissen maakte duidelijk dat Cullinan was afgeleid, onder andere omdat hij druk aan het twitteren was. Op entertainmentsite Variety.com  is inmiddels een uitgebreide reconstructie van de gebeurtenissen achter de schermen te vinden. Op één van de backstage-foto's is te zien dat Cullinan twee enveloppen in zijn hand had. Hij reikte uiteindelijk per abuis de envelop aan waarin de naam voor beste actrice zat: Emma Stone voor haar rol in La La Land. Vlak daarvoor had Cullinan nog een backstage-foto van Stone op Twitter gezet.

Protocol

Op social media is wel enige ophef ontstaan, omdat ook Cullinans vrouwelijke collega Martha Ruiz niet langer betrokken mag zijn bij de Oscar-uitreiking. Volgens sommigen treft haar geen blaam. Beide PwC-ers zouden echter hebben afgeweken van het protocol en te lang hebben gewacht met het herstellen van de fout, waardoor de makers van La La Land op het podium al bezig waren met een dankwoord. Tijdens die speech werd uiteindelijk ingegrepen en de juiste winnaar bekendgemaakt. 

Volgens PwC blijven Cullinan en Ruiz wel verbonden aan de accountantsorganisatie.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.