Nieuws

Oscar-accountants moeten telefoons inleveren

De accountants van PwC die betrokken zijn bij de Oscaruitreiking moeten voortaan hun telefoons afgeven voor het begin van de ceremonie. Bovendien wordt een derde accountant ingezet, die vanuit de regieruimte de gang van zaken controleert.

Voorzitter Cheryl Boone Isaacs van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences heeft een nieuw protocol bekendgemaakt rondom de uitreiking van de filmprijzen. Voortaan zijn er geen twee, maar drie accountants bij de uitreiking betrokken. Alle drie hebben ze kennis van de winnaars, voorafgaand aan de bekendmaking.

Naast twee accountants (met elk een set enveloppen) aan weerszijden van het podium, zoals al gebruikelijk, houdt een derde accountant vanuit de regiekamer toezicht op het correcte verloop van de procedure. Op die manier kan direct worden ingegrepen als er iets mis dreigt te gaan. Ook moeten de accountants voortaan deelnemen aan de repetities voorafgaand aan de uitreiking.

Blunder

De nieuwe spelregels zijn opgesteld na de blunder bij de jongste uitreiking van de Oscars, toen PwC-partner Brian Cullinan de verkeerde envelop met de naam van de belangrijkste prijs, die voor beste film, aanreikte aan acteurs Warren Beatty en Faye Dunaway. Daardoor werd de film La La Land uitgeroepen tot winnaar, terwijl de Oscar bestemd was voor de film Moonlight. Pas minuten later, toen de onterechte winnaars al uitgebreid bezig waren met hun dankwoord, werd de vergissing duidelijk. Academy-voorzitter Boone Isaacs omschreef de jongste Oscaravond als "the most extraordinary and memorable Oscars ceremony in decades".

PwC erkende al snel na de verwisseling dat de beide betrokken partners fouten hadden gemaakt. Cullinan had het achter de schermen vooral druk met zijn smartphone; vlak voor het aanreiken van de verkeerde envelop twitterde hij nog een backstagefoto van Oscarwinnares Emma Stone.

Zijn collega Martha Ruiz greep niet direct in en volgde daarmee niet het afgesproken protocol. Kort na de uitreiking maakte de Oscarorganisatie bekend dat beide accountants niet meer welkom waren. PwC, al 83 jaar accountant van de Academy, blijft wel betrokken bij de Oscaruitreiking.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.