Nieuws

Belastingdienst worstelt met renteheffing

De Belastingdienst zit in de knel met de ongelijke behandeling van te weinig en te veel betaalde belasting.

Dat meldt het Financieele Dagblad. Wie te veel belasting betaalt, krijgt slechts in enkele gevallen rente over het overschot vergoed. Wie te weinig betaalt moet echter altijd rente betalen. Uit interne besprekingen bij de fiscus blijkt dat de Belastingdienst worstelt met dat er geen beleid is voor overschotten. Verslagen van besprekingen over het onderwerp zijn sinds kort vrijgegeven nadat EY een beroep deed op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB).

Volgens EY kan het ontbreken van beleid grote bedrijven meer dan een miljoen euro kosten. Bij de meeste bedrijven gaat het om enkele duizenden tot tienduizenden euro's. Daarbij overheerst bij bedrijven het gevoel dat de huidige gang van zaken onrechtvaardig is. Ook de Belastingdienst erkent dit in de besprekingen.

Wiebes beweert dat de regelging bewust is vormgegeven zoals hij is, maar erkent wel dat er in incidentele gevallen aanleiding zou kunnen zijn om de rente te matigen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.