Nieuws

Lodder moet ARP Tilburg terugbetalen

Na het uiteenvallen van accountantsmaatschap Lodder & Co moet oprichter en aandeelhouder At Lodder de vestiging in Tilburg 90 mille terugbetalen. Volgens de rechtbank heeft hij geprobeerd de rekening leeg te trekken. Zijn gebieds- en contactverbod wordt echter niet verlengd.

De Lodder Groep valt met het nodige geraas uit elkaar. Al jaren geleden beschuldigden vennoten van de maatschap Lodder & Co bestuursvoorzitter At Lodder ten onrechte van bovenmatig declareren. De ontbinding van de groep en maatschap verloopt nadien moeizaam. Een deel van de groep is overgaan naar ETL. Andere vestigingen gaan door als New Vision Groep. Maar het lot van Lodder & Co Den Haag en van ARP Tilburg is nog onduidelijk. Volgens de Rechtbank Gelderland hoeft Lodder de verkoop, levering of bezwaring van de activa van deze bedrijven niet te staken.

At Lodder is via Vrijheid Apeldoorn bv economisch eigenaar van beide vestigingen. Van de Haagse vestiging is hij ook juridisch eigenaar. Lodder heeft geprobeerd de Tilburgse en Haagse vestiging te verkopen aan ETL, maar de vestigingen verzetten zich daar tegen.

Eind vorig jaar schorste de kortgedingrechter Lodder voor zeven maanden als lid van de in staat van ontbinding verkerende maatschap. Om de rust in de maatschap te herstellen legde de kortgedingrechter ook een ‘gebiedsverbod’ op: Lodder mag tot 23 juni 2017 het terrein van de Tilburgse en Haagse vestiging niet betreden. Het verzoek van ARP Tilburg om dit verbod te verlengen heeft de kortgedingrechter afgewezen. Zo'n verbod is een grote inbreuk op de economische eigendomsrechten van Lodder. Daarom had het verlengingsverzoek beter moeten worden onderbouwd.

Bankrekening

Dat Lodder economisch eigenaar is van ARP Tilburg wil niet zeggen dat hij de bankrekening van dit bedrijf mag leeghalen. Lodder liet zich door ARP € 90.381,71 aan 'interest' en 'aflossing schuld' betalen. Volgens de rechter is dat bedrag "onverschuldigd" betaald; Lodder moet de 90 mille daarom teruggeven. De rechtbank gaat ervan uit dat Lodder de rekening van ARP leegtrok. Lodder stuurde namelijk een e-mail naar de vestiging,waarin onder meer stond: "Houd dagelijks in de gaten of de bankpas nog werkt. Zo ja: alsnog als er ruimte is in het saldo, elke dag op vrijheid apeldoorn bv geld overmaken."

De inzet van het kort geding was verder het "verblijvingsbeding" uit het maatschapscontract.

Volgens dit beding krijgen de resterende maten bij vertrek van een maat diens aandeel in de activa. Lodder & Co Arnhem en de maten claimen het activa-aandeel van Lodder in ARP Tilburg en Lodder & Co Den Haag, nu Vrijheid Apeldoorn is vertrokken uit de maatschap. ARP en de Haagse vestiging zijn echter geen lid van de maatschap. Lodder hoeft de resterende maten dus niets te betalen.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.