Nieuws

Duitse accountantsreus op overnamepad in Nederland

De Duitse accountantsketen ETL is neergestreken in Nederland. Via overnames wil zij hier groeien met jaarlijks tien vestigingen. Vier kantoren van Lodders & Co opereren inmiddels onder het label ETL Nederland.

De overgang van Lodder & Co wordt gemeld op de website van ETL Nederland. De website van Lodder & Co rept echter niet van de overgang. Bovendien blijkt dat drie van de zeven Lodder-vestigingen niet overgestapt zijn naar ETL Nederland.

Autonoom

Vanessa Hadinegoro, managing director van ETL Nederland en tot voor kort actief in de Haagse Lodder-vestiging, legt uit dat Lodder-vestigingen elk apart beslissen over hun toekomst. “Het is geen klassieke maatschap geweest, elk kantoor is autonoom. Van de vestiging in Tilburg weet ik dat die zich ook aansluit bij ETL Nederland.” Of de vestigingen in Culemborg en Berkel & Rodenrijs volgen, weet ze niet. “Die signalen heb ik nog niet gekregen.”

Dat ETL als eerste is neergestreken bij Lodder & Co, komt volgens Hadinegoro vanwege contacten in hun netwerk. “Vanuit dat netwerk bestaan de contacten die nu hebben geleid tot de oprichting van ETL Nederland via vier vestigingen van Lodder & Co.”

ETL Nederland wil groeien door overnames op lokale markten, vertelt Hadinegoro. “Waar we het mkb willen bedienen, vooral in het middenbedrijf. Voor 2017 hopen we dat we tien kantoren kunnen overnemen. Het zou mooi zijn als we in Nederland kunnen groeien met jaarlijks met zes tot tien kantoren, bij voorkeur de iets grotere kantoren.”

Schaalvoordelen

Een van de verleidingen waarmee ETL Nederland kantoren naar zich toe wil lokken, is de goede automatisering. Wie zich aansluit kan rekenen op de schaalvoordelen die een grote keten te bieden heeft. De ETL Group zetelt in Duitsland, telt 790 vestigingen met achtduizend werknemers en is vertegenwoordigd in vijftig landen. Behalve accountancy heeft het concern ook belastingadvies, management consulting, juridische dienstverlening en strategisch advies in de aanbieding.

Wettelijke controles

In Nederland zal ETL ook de wettelijke controle gaan verzorgen. “Maar wel gecentraliseerd, vanuit een of twee vestigingen”, zegt Hadinegoro. “We willen voorkomen dat deze deskundigheid versnipperd raakt over de verschillende vestigingen.”  Een oob-vergunning ligt nog niet in het verschiet. “Die vragen we alleen aan als zich grote klanten aandienen. Maar nu zijn dat nog niet van plan.”

Verbinding

Gaat ETL als een raider nu het ene na het andere kantoor kopen? “Absoluut niet”, lacht Hadinegoro. “Elk kantoor dat zich aansluit moet zich wel bij ons thuis voelen. We gaan niets opleggen, want we geloven heel erg in de verbinding. Verbinding met elkaar, maar ook met de klant. Daarom willen we intensief contact met de klant. Ja, dat belooft elk kantoor, maar vaak komt het er niet van in de waan van de dag. Wij willen dat verbinding een van onze onderscheidende factoren wordt.”

Volledige overnames wil de Duitse nieuwkomer niet. Het liefst bindt ETL kantooreigenaren door een vorm van participatie. “Want we zoeken kwaliteit. Daarbij kijken we ook goed naar de verbinding met de klant. We moeten de garantie hebben dat de overdracht van de klantportefeuille goed geregeld wordt.”

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.