Nieuws

Nijboer: fiscalisten en accountants zijn een 'groot probleem'

Ook 'betrouwbare types' als notarissen, fiscalisten en accountants zijn een groot probleem als het om belastingontwijkingsconstructies gaat. Dat zei PvdA-kamerlid Henk Nijboer, tijdens een verkiezingsdebat dat het Institute for Financial Crime op 6 maart organiseerde.

Nijboer benoemde als enige de rol van accountants. Hij vindt fraude "een onderschat probleem" en meent dat er "ook iets aan de hand is bij betrouwbare types". Daar rekent hij niet alleen notarissen en fiscalisten toe, maar ook accountants die ten onrechte jaarrekeningen goedkeuren en meewerken aan fiscale constructies. 

De politieke partijen zijn tegen een zwarte lijst met fiscalisten die hebben geholpen bij het opzetten van constructies. Staatssecretaris Wiebes heeft onlangs geopperd om de namen openbaar te maken van adviseurs die een vergrijpboete krijgen. Hoewel deze variant onbesproken bleef in het debat, waren de meeste partijen gereserveerd over zwarte lijsten. 

Fraudebestrijding

Aan het debat van het IFFC namen CDA, D66, Piratenpartij, PvdA, SP en VVD deel. Zij vinden dat er meer mensen en middelen vrijgemaakt moeten worden voor de bestrijding van financieel-economische criminaliteit, zoals fraude en corruptie, en voor criminaliteit in het algemeen. De SP wil 1,3 miljard euro investeren in onder meer versterking van de politie en het OM en in de oprichting van een Nationale Fraude Autoriteit. 

VVD, PvdA, CDA, D66 en de Piratenpartij mikken lager. Zo vindt de PvdA 500 miljoen erbij voor de Belastingdienst ook een bijdrage aan de fraudebestrijding. D66 komt met een bedrag van 50 miljoen extra. En de Piratenpartij wil soft drugs legaliseren en hard drugs reguleren, zodat politie en justitie meer geld overhouden voor fraudebestrijding. Aan een Nationale Fraude Autoriteit hebben deze partijen geen behoefte. 

Rechtsgevoel

Het plukken van criminelen in een ontnemingsprocedure blijkt een lange weg. Ontnemen door een schikking te treffen met een frauderende onderneming is veel efficiënter. Maar dat moet er niet toe leiden dat de verantwoordelijke personen vrijuit gaan. Dat is slecht voor het rechtsgevoel, zeggen de meeste partijen.

De VVD wil als enige partij dat de opbrengst van fraudebestrijding direct ten goede komt aan de fraudebestrijders. De andere partijen vinden dat de opbrengst gewoon in de staatskas moet vloeien. 

Politici 'vrij integer'

Een opmerkelijke verspreking tijdens het debat kwam voor rekening van Henk Nijboer, in reactie op de stelling dat er een onafhankelijke toezichthouder moet komen voor ambtsmisdrijven door politici en bestuurders. D66 vindt dat een rol voor de vrije pers, de VVD meent dat de onlangs aangescherpte regels voor Kamerleden voldoende zijn. Het CDA heeft de ervaring dat het OM hier altijd bovenop zit. Maar PvdA-kamerlid Nijboer stelde dat Nederland trots mag zijn op zijn "vrij integere, eh... integere" bestuurders en politici. Dit enkele dagen na het aftreden van zijn partijgenoot Jacques Tichelaar als Commissaris van de koning in Drenthe.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.