Nieuws

SRA maakt zich zorgen over SBR-strategie

Volgens de SRA moet de procesregie en strategie herijkt worden om standaardisatie van de digitale verantwoordingsketen een boost te geven.

De SRA, koepelorganisatie voor mkb-accountantskantoren, heeft een 'zorgenbrief' opgesteld over de invoering van Standard Business Reporting. De voornaamste zorgen van de SRA zijn de strategie, de praktische haalbaarheid van de output, het ontbreken van prikkels om de keten te herorganiseren, de legitimiteit van de uitvraag door partijen en de privacy van de ondernemer.

"Als voorstander van slimmere gegevensuitwisseling tussen de overheid en derde partijen en daarmee van SBR, maakt het SRA-bestuur zich grote zorgen over de standaardisatie van de digitale verantwoordingsketen", aldus de SRA.

"Met name het ontbreken van de koppeling met de praktijk vanaf de tekentafel is debet aan stagnatie in het proces en het (als gevolg daarvan) zoeken naar ad hoc-oplossingen. Ondanks dat een en ander nog moet worden uitgerold in de laatste schakel van de digitale verantwoordingsketen, de kantoororganisaties van de (fiscaal) intermediairs, is men aan de voorkant van de keten al druk bezig met de volgende verdieping en verbreding van de toepassing van SBR", schrijft de SRA.

Het SRA-bestuur roept uitvragers (overheid, banken, Kamer van Koophandel, CBS en SBR-gremia) en softwareleveranciers in de brief op om in een rondetafelconferentie gezamenlijk de SBR-strategie te herijken en de procesregie te versterken.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.