Nieuws

Zelfstandigen Bouw komt met alternatief Wet DBA

Zelfstandigen Bouw, belangenorganisatie voor zzp'ers die werkzaam zijn in de bouw, heeft een alternatief bedacht voor de wet DBA.

De wet DBA, die onlangs werd uitgesteld vanwege problemen bij de invoering, moet compleet van tafel, vindt Zelfstandigen Bouw. In plaats daarvan moet er een minimumtarief voor zzp'ers komen van tweemaal het minimumloon. "Een zzp'er wordt alleen als zelfstandig ondernemer beschouwd als hij niet onder dit tarief duikt. Ook mag hij niet langer dan twee jaar aaneen uitsluitend voor één opdrachtgever werken. Als de zzp'er aan deze twee criteria voldoet, moet hij ook de zekerheid hebben dat hij als zelfstandig ondernemer wordt beschouwd", zegt voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw.

"Hiermee bereik je precies wat met de Wet DBA was beoogd, maar zonder de rampzalige gevolgen van die wet voor zzp'ers. Met het minimumtarief bestrijd je schijnzelfstandigheid en oneerlijke concurrentie. En door duidelijke criteria te stellen geef je zowel de zzp'er als zijn opdrachtgever zekerheid wanneer de Belastingdienst hem of haar als zelfstandig ondernemer beschouwd. Wij gaan uit van een minimumtarief van twee maal het minimumloon omdat dit qua inkomen voor een zzp’er vergelijkbaar is met het minimumloon voor werknemers. Zzp’ers moeten immers zelf zorgen voor hun sociale voorzieningen", aldus Verhoef.

Het minimumtarief voor zzp’ers is vooral bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Daarom geldt het  in het voorstel van Zelfstandigen Bouw alleen voor de zakelijke en niet voor de particuliere markt. "Dat is een heel andere markt waar het tarief op een andere manier tot stand komt."

De Wet DBA moet wat Verhoef betreft zo snel mogelijk definitief de prullenbak in. "Ook al heeft staatssecretaris Wiebes (Financiën) de wet voorlopig opgeschort, nog  dagelijks lopen zzp’ers opdrachten mis. Grote bouwbedrijven hebben me laten weten dat zij geen zzp’ers meer inhuren zolang die wet niet definitief van tafel is."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.