Nieuws

AFM onderzoekt overgang naar IFRS 9, 15 en 16

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) start een themaonderzoek naar hoe ondernemingen zich voorbereiden op de overgang naar een aantal belangrijke nieuwe internationale verslaggevingstandaarden.

Het gaat om: IFRS 9 Financiële Instrumenten, IFRS 15 Omzet en IFRS 16 Leases. In mei ontvangen 140 beursgenoteerde ondernemingen een vragenlijst van de toezichthouder. IFRS 9 en 15 zijn vanaf 1 januari 2018 van kracht, IFRS 16 treedt een jaar later in werking.

Met het themaonderzoek wil de AFM een beeld krijgen van hoe ondernemingen zich voorbereiden op deze nieuwe verslaggevingstandaarden. Ook vraagt de toezichthouder gebruikers van financiële verslaggeving om hun verwachtingen rond de effecten van de overgang naar nieuwe IFRS voortijdig in kaart te brengen.

Dit is de eerste keer dat er zo vroeg in het proces van de overgang naar nieuwe standaarden contact is met ondernemingen en gebruikers. Hiermee wil de AFM de verandering zo soepel mogelijk laten verlopen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.