Nieuws

Formule 1-teambaas door autoriteiten ingehaald

De Engelse politie heeft dinsdag in Londen teambaas Vijay Mallya van de Formule 1-renstal Force India aangehouden op verdenking van fraude.

Het verzoek tot aanhouding kwam van de autoriteiten in India, waar de 61-jarige Mallya vandaan komt. De flamboyante eigenaar en baas van Force India wordt in zijn vaderland al enkele jaren verdacht van fraude. Mallya zou na het faillissement van zijn eigen luchtvaartmaatschappij Kingfisher in 2012 nog zo'n 1,3 miljard euro verschuldigd zijn aan Indiase banken. Ook moet hij oud-werknemers nog salaris betalen. Bepaalde onderdelen van de bedrijven van Mallya worden er ook van verdacht delen van de administratie van het bedrijf te hebben vernietigd, en mogelijk twijfelachtige "accountantspraktijken" worden ook onderzocht.

Pitstop bij politiebureau

Mallya houdt zich al ruim een jaar schuil in Groot-Brittannië, ondanks herhaaldelijke verzoeken van de Indiase overheid om zich in New Delhi te melden. Nadat India een officieel uitleveringsverzoek had ingediend, meldde de zakenman zich dinsdag zelf op een politiekantoor in Londen. Na zijn arrestatie werd Mallya op borgtocht weer vrijgelaten. De eigenaar van Force India moest zich wel direct melden voor het gerechtshof, dat over zijn uitlevering gaat.

De Indiase miljardair bezit sinds eind 2007 een eigen team in de Formule 1. Mallya nam de renstal Spyker destijds samen met Michiel Mol over. Hij veranderde de naam in Force India. De bolides van Mallya eindigden al een paar keer op het podium, maar een grand prix winnen deed Force India nog nooit.

De voormalige Indiase politicus vindt dat er sprake is van een heksenjacht. Mallya reageerde dinsdag kort via Twitter. "De gebruikelijke mediahype in India. Uitleveringshoorzitting begon vandaag zoals verwacht."

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.