Nieuws

KPMG US ontslaat top auditafdeling wegens voorkennis PCAOB-inspecties

Het hoofd van de Amerikaanse auditpraktijk van KPMG is samen met vier partners de laan uitgestuurd wegens voorkennis van inspecties.

Dat melden verschillende Amerikaanse media. KPMG US kwam er naar eigen zeggen kortgeleden, na een tip van een werknemer, achter dat hoofd audit Scott Marcello, vier partners en een werknemer voorkennis hadden van inspecties van de Amerikaanse toezichthouder Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB).

De KPMG-werknemer, voorheen werknemer bij de PCAOB, ontving van een oud-collega bij de PCAOB vertrouwelijke informatie en deelde die vervolgens met de partners en Marcello. De PCAOB en KPMG US begonnen na de tip een gezamenlijk onderzoek.

"KPMG heeft zero tolerance voor dit soort onethisch gedrag", aldus ceo Lynne Doughtie. Doughtie zegt verdere stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat een soortgelijke situatie niet meer kan voorkomen. Vlak na het vertrek van Marcello, die sinds 2015 de auditpraktijk leidde, heeft KPMG US Frank Casal aangesteld als vice-voorzitter van de auditpraktijk en Jackie Daylor als national management partner voor auditkwaliteit en de professionele praktijk.

De PCAOB heeft ook een werknemer ontslagen en zegt intern stappen te ondernemen. De toezichthouder wil niet zeggen of inspectieplannen zijn aangepast vanwege het voorval en of er nu nieuwe inspecties bij KPMG worden ingepland. 

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.