Nieuws

Wankelend Toshiba zet PwC al na jaar aan de kant

Elektronicaconcern Toshiba, dat het al weken niet voor elkaar krijgt om een handtekening onder de jaarrekening te krijgen, zet PwC na slechts een jaar samenwerking aan de kant.

Dat meldt onder meer Fortune. Toshiba miste onlangs al tweemaal de deadline voor publicatie van de jaarcijfers en besloot begin april om de dieprode cijfers dan maar zonder controleverklaring naar buiten te brengen.

Volgens topman Satoshi Tsunakawa zijn er "onoverkomelijke verschillen in inzicht" met de accountant over de cijfers. Naar verluidt moet Toshiba nu op zoek naar een accountant buiten de big four, omdat EY de accountant was van Toshiba toen het concern in de problemen raakte, en zowel Deloitte als KPMG potentiële belangenconflicten hebben met het bedrijf. Toshiba moet van de Tokyo Stock Exchange uiterlijk 15 mei cijfers deponeren.

Onlangs vroeg Toshiba faillissement aan voor zijn Amerikaanse nucleaire tak Westinghouse na enorme kostenoverschrijdingen en vertragingen bij projecten. Eerder werden al miljarden afgeschreven op het onderdeel. Vanwege alle financiële problemen is het aandeel Toshiba sterk in waarde gedaald op de beurs in Tokio.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.