Nieuws

Britse toezichthouder onderzoekt rol KPMG bij controle Rolls Royce

De Britse toezichthouder Financial Reporting Council (FRC) is een onderzoek gestart naar het optreden van KPMG als controleur van motorenbouwer Rolls Royce, in de periode 2010 en 2013.

Dat melden diverse media, waaronder The Guardian. Rolls-Royce verontschuldigde zich begin dit jaar tegenover het Britse hooggerechtshof toen duidelijk was geworden dat de fabrikant jarenlang miljoenen aan steekpenningen betaalde via tussenpersonen, om orders in Indonesië, Rusland, China, Thailand, India en Nigeria binnen te halen.

Alleen al in Thailand ging dat om een bedrag van 28 miljoen pond in de periode 1991-2005, om zo opdrachten voor de levering van vliegtuigmotoren te verwerven. De motorenfabrikant betaalde eerder dit jaar een schikkingsbedrag van 671 miljoen pond aan het Britse Serious Fraud Office.

De FRC bekijkt nu of KPMG bij de controle van Rolls Royce steken heeft laten vallen. Het kantoor is sinds 1990 accountant van Rolls-Royce. KPMG zegt in een reactie volledig mee te zullen werken aan het onderzoek van de FRC: "We are confident in the quality of all the audit work we have completed for Rolls-Royce, including the 2010-13 period the FRC is considering."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.