Nieuws

Financieel professionals onderschatten impact van technologie

Een groot deel van de financieel professionals onderschat de impact van technologie op zijn of haar functie. Als ze niet snel in beweging komen ligt disruptie op de loer. Dat blijkt uit onderzoek van de VU-controllersopleiding en de NBA accountants in business.

Robotics en data analytics zullen volgens het onderzoek snel terrein winnen binnen alle kerntaken van de financiële functie. Waar tot voor kort het accent lag op het verhogen van de efficiency bij het verwerken  van boekhoudkundige transacties, zullen ook business controllers, financial controllers, riskmanagers, finance managers en corporate controllers grote delen van hun  functie snel zien veranderen. "De randvoorwaarden hiervoor zijn al aanwezig. De meeste organisaties zijn namelijk behoorlijk ver in het standaardiseren van hun financiële processen, financiële systemen en informatiearchitectuur", aldus prof. dr. Frank Verbeeten van de Vrije Universiteit. "Als financieel professionals willen voorkomen dat hun baan binnenkort wordt uitgehold of zelfs verdwijnt, moeten zij versneld aan hun technische en interpersoonlijke competenties gaan werken."

Vijf redenen

Uit het onderzoek komen vijf redenen naar voren waarom de financiële functie rijp lijkt voor disruptie:

  1. Robotics en data analytics winnen snel terrein binnen alle kerntaken van de financiële functie, niet alleen bij transactionele processen.
  2. Steeds meer organisaties voldoen aan alle randvoorwaarden voor versnelling van deze ontwikkeling, zoals standaardisering van financiële processen, systemen en informatie architectuur.
  3. Efficiency en effectiviteit nemen toe door robotics en data analytics. Organisaties die robotics toepassen kennen lagere kosten voor de financiële functie; organisaties die data analytics gebruiken zijn effectiever in hun financiële functie.
  4. Een groot deel van de financieel professionals onderschat de impact van technologie op zijn of haar functie.
  5. Competenties die voor de financieel professional in een digitale wereld van belang zijn, zoals data analyse- en leiderschapsvaardigheden, moeten snel ontwikkeld worden.

Grote beursgenoteerde organisaties lopen voorop in het gebruik van robotics en data-analyse, net zoals de sector financiële dienstverlening. Kleinere organisaties missen vaak de financiële middelen en de bijbehorende kennis en capaciteit om robotics en data analytics te implementeren. Zij zijn vaak afhankelijk van de voortschrijdende mogelijkheden die hun financiële softwareleverancier biedt en zullen naar verwachting later volgen.

Goedkoper en effectiever

Het onderzoek geeft aan dat organisaties die robotics en data analytics gebruiken in hun financiële functie meestal kostenefficiënter en effectiever zijn. Robotics leidt tot lagere kosten van de financiële functie; data analytics leidt vooral tot meer effectiviteit door betere analyses.

Om in de pas te blijven lopen met de technologische ontwikkelingen moet de financieel professional zich verder bekwamen in data-analyse vaardigheden, het vermogen om in systemen te denken en leiderschapskwaliteiten. Dit komt nog bovenop de reeds bestaande competenties - zoals betrouwbaar, integer, nieuwsgierig en communicatief sterk zijn - die onveranderd belangrijk blijven, aldus het onderzoek.

Jongere financieel professionals hechten meer waarde aan competenties op het gebied van data-analyse en data verzameling dan hun collega’s boven de veertig jaar. Ook cfo’s onderkennen de toenemende impact van data op de financiële functie, vanuit hun helicopterview.

Onderzoek

Het rapport 'Financiële functie rijp voor disruptie' is het resultaat van een schriftelijke survey naar de invloed van technologie op de financiële functie, uitgevoerd onder financieel professionals (leden van de NBA-ledengroep accountants in business, afgestudeerde registercontrollers aan de VU en andere financieel professionals). Het onderzoek is gehouden tussen december 2016 en maart 2017 en werd voorafgegaan door dertien diepte-interviews. De schriftelijke survey is ingevuld door 230 respondenten, met name finance managers, business controllers, corporate controllers en cfo's.

Op vrijdag 16 juni organiseren de VU RC controllersopleiding en NBA accountants in business een debatsessie naar aanleiding van het onderzoek.  

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.