Nieuws

'Horizontaal toezicht moet op de schop'

Het toezichtsysteem waarbij de Belastingdienst bedrijven controleert op basis van vertrouwen, moet op de schop.

Dat stelt de nieuwe directeur-generaal Jaap Uijlenbroek in een interne brief aan de medewerkers van de Belastingdienst. Onder meer Trouw, het Financieele Dagblad en het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico berichten over de brief. Uijlenbroek is sinds eind januari de directeur-generaal van de Belastingdienst en volgde Hans Leijtens op, die slechts een jaar in functie was. Het vertrek van Leijtens was het gevolg van de mislukte reorganisatie bij de fiscus.

Moderniseren

Uijlenbroek vindt dat horizontaal toezicht, het systeem waarbij vertrouwde bedrijven meer eigen verantwoordelijkheid krijgen voor wat betreft de belastingafdracht, moet worden gemoderniseerd. Dat is opmerkelijk, omdat de top van de Belastingdienst, evenals staatssecretaris Wiebes, tot nu toe zeiden juist voor het systeem te zijn.

Volgens Uijlenbroek is het bij horizontaal toezicht momenteel niet duidelijk genoeg wanneer bedrijven het vertrouwen van de Belastingdienst verliezen en weer als vanouds gecontroleerd moeten worden. "De interventieladder van horizontaal toezicht naar verticaal toezicht is onvoldoende kenbaar waardoor een of-of discussie ontstaat, terwijl het een glijdende schaal is", aldus Uijlenbroek.

Kritiek

Begin februari kwam Investico in samenwerking met Trouw en de Groene Amsterdammer ook met een artikel waarin kritiek klonk op horizontaal toezicht. In twintig jaar tijd zou het aantal boekenonderzoeken met 70 procent zijn gedaald en een kwart van de bedrijven wordt onder het huidige systeem niet meer gecontroleerd. Veel belastinginspecteurs zouden kritiek hebben op het systeem, en het zou ook een van de redenen zijn geweest waarom veel inspecteurs gebruik hebben gemaakt van de omstreden vertrekregeling.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.