Nieuws

KPMG profiteert flink van liquidatie Ierse bank

KPMG Ierland ontving in de afgelopen 47 maanden in totaal 130 miljoen euro aan fees uit werkzaamheden gerelateerd aan de liquidatie van de Irish Bank Resolution Corporation (IBRC).

Dat meldt de Ierse krant The Independent op basis van een onlangs verschenen verslag van de bewindsvoerders. Naast de 130 miljoen die KPMG ontving als bewindvoerder werd er ook nog 85 miljoen uitgegeven aan andere financieel specialisten en advocaten, waaronder ook aan PwC en Deloitte. De hoogte van de fees die KPMG als bewindvoerder rekent leidde in 2015 tot vragen in het Ierse parlement.  

De complexiteit van de liquidatie van IBRC is enorm. De Anglo Irish Bank werd vanwege de bankencrisis in 2009 genationaliseerd, en in 2011 samengevoegd met de Irish Nationwide Building Society tot een nieuwe bank, de IBRC. Op 6 februari 2013 werd het bestuur van de bank door de overheid de laan uit gestuurd en vervangen door KPMG. Diezelfde nacht nog werd besloten om IBRC te liquideren.

Berg rechtszaken

Zowel de nationalisatie als de liquidatie leverde een berg rechtszaken op, die naar verwachting nog jaren zullen voortslepen. Volgens The Independent lopen er momenteel nog 143 rechtszaken tegen IBRC. De rol van KPMG in het hele proces is niet onomstreden, omdat het accountantskantoor tot de nationalisatie de controlerend accountant was van Irish Nationwide Building Society. Het onderzocht vervolgens zelf in de rol van bewindvoerder bij IBRC haar eigen functioneren als controlerend accountant bij Irish Nationwide Building Society, en concludeerde dat het in die rol niet nalatig was geweest.

Siteserv

Ook zouden er fouten zijn gemaakt bij het verkopen van bepaalde onderdelen en bezit van IBRC na de nationalisatie. Vooral de verkoop van industrieel dienstverlener Siteserv was controversieel, omdat dit bedrijf voor veel te weinig geld door de bewindvoerder zou zijn verkocht. Echter, toen de roep om onderzoek naar de deal luider werd, besloot de Ierse regering om KPMG te vragen onderzoek te doen naar de deal, terwijl KPMG zelf de accountant was van Siteserv ten tijde van de verkoop.

 

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.