Nieuws

Curatoren Imtech slepen KPMG voor rechter

De curatoren van het failliete installatiebedrijf Imtech slepen KPMG voor de rechter.

De accountantsorganisatie weigert documenten te verstrekken die volgens de juristen van belang zijn om de oorzaken te achterhalen van de grote financiële problemen waaronder Imtech in 2015 bezweek.

Dat staat in het zesde faillissementsverslag over Imtech dat de curatoren maandag hebben gepubliceerd. Het kort geding tegen KPMG dient woensdagochtend voor de rechtbank van Amsterdam.

Naast de relevante controledossiers willen de curatoren een ongecensureerd boetebesluit hebben van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Die legde KPMG vorig jaar een stevige boete op wegens tekortkomingen bij de controle van bedrijven. Over welke ondernemingen dat gaat is onduidelijk omdat de namen in het boetebesluit met zwart onleesbaar zijn gemaakt. De curatoren zijn er evenwel zeker van dat Imtech daarbij zit.

Het installatiebedrijf raakte in opspraak toen begin 2013 bleek dat jarenlang gesjoemeld was met de boekhouding van zijn Duitse dochterbedrijf. De nasleep van deze affaire werd Imtech uiteindelijk fataal, ook omdat de slechte marktomstandigheden het moeilijk maakten om de gaten die geslagen waren in de balans te repareren. In de jaren waarin geknoeid werd in de boeken, was KPMG belast met de externe controle van de jaarrekeningen.

Reactie KPMG

KPMG laat in een reactie weten dat de curatoren in verband met het onderzoek naar het faillissement van Imtech al sinds mei 2016 veelvuldig informatie bij KPMG opvragen. "KPMG heeft daaraan steeds meegewerkt door informatie uit controledossiers aan de curatoren te verstrekken. Wij vinden het huidige informatieverzoek van de curatoren echter een stap te ver gaan. Zo willen zij onder meer het boetebesluit van de AFM hebben, waarop vertrouwelijkheid rust. Uit principe meent KPMG - net als de AFM - dat dit document vertrouwelijk moet blijven in de relatie tussen KPMG en toezichthouder AFM. Vandaar dit kort geding, waarvan we de uitkomst afwachten", aldus de woordvoerder van KPMG.

Bron: ANP

Gerelateerd

Afbeelding Nieuws

Curatoren krijgen geen inzage in Imtech-dossier (FD)

De curatoren van het in 2015 gefailleerde installatiebedrijf Imtech stuiten bij hun onderzoek naar de oorzaken van het faillissement op een stevige hobbel. Uit een onlangs openbaar geworden arrest blijkt dat het Gerechtshof Amsterdam niet bereid is om de curatoren toegang te geven tot de ongecensureerde versie van de boete die toezichthouder AFM aan Imtech-accountant KPMG heeft opgelegd. Ook de controledossiers van KPMG blijven buiten het bereik van de curatoren.

x 0

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.