Nieuws

Kamervragen over controle topinkomens publieke sector

Tweede Kamerlid Gijs van Dijk (PvdA) heeft vragen gesteld aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties naar aanleiding van de berichtgeving in het Financieele Dagblad dat accountants zouden willen stoppen met de controle van topinkomens in de publieke sector.

De NBA-commissie CoZiek luidde hierover onlangs de noodklok in een artikel op deze site. Daarin schreven Rob Leensen en Mike Tagage namens de commissie dat de Wet normering topinkomens (Wnt) door de complexiteit niet meer uitvoerbaar is. "De verhouding tussen kosten en baten is volledig uit het lood geslagen."

Eerder kondigde de VVD aan hier vragen over te gaan stellen. VVD-Kamerlid Jan Middendorp zei eerder deze week tegenover BNR Nieuwsradio dat zijn partij met de minister in gesprek gaat om te kijken of de regels eenvoudiger kunnen.

Van Dijk stelt de volgende vragen aan minister Plasterk:

  1. Kent u het bericht “Accountants willen stoppen met controle van topinkomens”? 1)
  2. Deelt u de mening dat de complexiteit van de controle er niet toe mag leiden dat daardoor onvoldoende zicht ontstaat op topinkomens in de publieke sector? Zo ja, waarom is daar sprake van? Zo nee, waarom niet?
  3. Deelt u de mening dat complexiteit in de regels ten aanzien van topinkomens in de publieke sector er in ieder geval niet toe mag leiden dat dan maar de normering van die topinkomens wordt afgezwakt? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?
  4. Deelt u de mening dat de controle op topinkomens eenvoudiger zou worden als ook niet-topfunctionarissen en interimmers in de publieke sector niet meer dan een ministerssalaris zouden mogen verdienen? Zo ja, op welke termijn komt u alsnog met wetgeving om dit te regelen? Zo nee, waarom niet?
  5. Overweegt u de controle op topinkomens in de publieke sector door anderen dan accountants te laten doen? Zo ja, waarom, door wie of welke instantie? Wie gaat de kosten van de controles dragen? Zo nee, waarom niet?

1) Financieele Dagblad 13 juni 2017

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.