Nieuws

Pieter-Paul Saasen treedt terug uit Stuurgroep Publiek Belang wegens tuchtklacht OM

Pieter-Paul Saasen legt tijdelijk zijn lidmaatschap neer van de NBA Stuurgroep Publiek Belang en treedt tijdelijk terug als hoofd van de controlepraktijk bij BDO, vanwege een tuchtklacht die tegen hem en twee andere BDO-accountants is ingediend door het Openbaar Ministerie.

Dat meldt het Financieele Dagblad. Saasen en twee andere accountants van BDO worden beschuldigd van het "frustreren van de strafrechtelijke waarheidsvinding". Volgens het OM zouden er daarnaast ook bij meerdere jaarrekeningen goedkeurende verklaringen zijn afgegeven die geen deugdelijke grondslag hadden. Het OM spreekt van "te oppervlakkige en te weinig kritische controles".

Hinder

Saasen bevestigt dat er een tuchtklacht is ingediend, maar gaat niet inhoudelijk op de zaak in: "Ik heb deze functies tijdelijk neergelegd omdat ik niet wil dat het werk van de hervormingscommissie en BDO hinder ondervindt van de tuchtklacht die tegen mij is ingediend."

Ook het OM wil verder niets kwijt, op het bevestigen van de tuchtklacht na. Het is dan ook nog niet duidelijk op welke klant van BDO de zaak betrekking heeft.

De NBA respecteert het besluit van Saasen, aldus directeur Berry Wammes in het FD: "Door zich terug te trekken wil Saasen voorkomen dat de tuchtklacht het functioneren van de hervormingscommissie in de weg staat. Dat siert hem."

Stuurgroep Publiek Belang

De Stuurgroep Publiek Belang bestaat uit vertegenwoordigers van de negen grootste accountantsorganisaties (oob-vergunninghouders), de SRA en de NBA. Met het presenteren van een ‘veranderagenda' gaf de NBA recent een nieuwe impuls aan de reeks verbetermaatregelen in het kader van het rapport In het publiek belang. De agenda, opgesteld door de Stuurgroep, is gericht op zaken als oorzakenanalyses, cultuurverandering en het partner- en verdienmodel.

Saasen was eerder ook lid van de werkgroep Publiek Belang, die in 2014 het rapport In het publiek belang opstelde, met daarin 53 verbetermaatregelen voor de sector.

» BDO: Statement functie head of audit bij BDO

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.