Nieuws

NBA publiceert herziene versie Groenboek

Om accountants handvatten te geven voor digitaal deponeren heeft de NBA het Groenboek 'De accountant in een SBR-omgeving' geactualiseerd.

Vanaf het boekjaar 2017 moeten de meeste middelgrote ondernemingen hun jaarrekening digitaal deponeren. Dit betekent ook dat de controleverklaring digitaal wordt en de ‘natte’ handtekening vervangen wordt door een digitale handtekening. Daarom heeft de NBA een herziene versie van het groenboek gepubliceerd.

De eerste versie van het NBA-groenboek was al in november 2013 gepubliceerd met de bedoeling om accountants te ondersteunen bij het uitvoeren van pilots die betrekking hadden op het digitaal deponeren van jaarrekeningen en de SBR Assurance die daarbij een rol zou spelen. "Vanaf 2013 zijn de ontwikkelingen rondom SBR echter razendsnel gegaan. Een reden om het groenboek volledig te herzien", aldus de NBA.

Gegeven de nog steeds doorlopende ontwikkelingen op het gebied van SBR, moet het groenboek volgens de NBA worden beschouwd worden als een ‘living document’. Naarmate er meer bekend wordt over de daadwerkelijke invulling van SBR zal het groenboek daarop worden aangepast.

De herziene versie van het groenboek is opgedeeld in drie delen. Het eerste deel gaat nader in op de impact van SBR op het controleproces. Specifieke risico’s en werkzaamheden worden benoemd die samenhangen met de toepassing van SBR.

Het tweede deel gaat in op de drie belangrijke pijlers van de SBR oplossing, te weten de consistente presentatie, de digitale accountantsverklaring en het digitaal ondertekenen. Het laatste deel behandelt de wijzigingen in de werkzaamheden voor het deponeren en de technische aspecten rondom dit proces.

» Groenboek 'De accountant in een SBR-omgeving' geactualiseerd.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.