Nieuws

KPMG Nederland tekent wereldwijd eerste jaarverslag volgens SBR af

KPMG Nederland heeft als eerste een jaarverslag volgens Standard Business Reporting (SBR) afgetekend.

Sinds 1 januari 2018 moeten middelgrote ondernemingen hun jaarrekening en bestuursverslag in XBRL-formaat via SBR digitaal deponeren bij de Kamer van Koophandel, inclusief de door de accountant in opgestelde controleverklaring in XBRL-formaat. Het XBRL-formaat is een wereldwijde standaard voor gegevensuitwisseling die onder meer wordt toegepast bij jaarrekeningen. Nederland is het eerste land in de wereld dat SBR Assurance toepast voor middelgrote ondernemingen.

Mark Kemper, partner bij KPMG en Lead Digital Assurance: "De verklaring bevat geen 'natte handtekening' meer. En omdat de handtekening van de accountant van grote waarde is, is nu een gekwalificeerde digitale handtekening nodig. Het gaat hier bijvoorbeeld niet om een pdf-ondertekening, maar het linken en ondertekenen van beide XBRL-bestanden."

Het SBR-jaarverslag en de SBR-controleverklaring zijn door KPMG digitaal gelinkt en ondertekend met een digitaal beroepscertificaat. Met behulp van de KPMG SBR Portal heeft de betrokken onderneming vervolgens het jaarverslag via SBR gedeponeerd. "KPMG is hiermee de eerste accountant ter wereld die SBR Assurance in de keten heeft toegepast", aldus Kemper.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.