Nieuws

Ondertekensoftware voor accountants gratis beschikbaar gesteld

OpenSBR heeft gratis software beschikbaar gesteld voor het ondertekenen van accountantsverklaringen.

Vanaf 1 januari 2018 moeten de meeste middelgrote ondernemingen hun publicatiestukken digitaal deponeren in het handelsregister. Deze deponering gaat vergezeld met een eveneens digitale accountantsverklaring en handtekening. Voor het zetten van deze handtekening heeft OpenSBR gratis software ter beschikking gesteld. De NBA heeft vanaf het begin meegewerkt aan de ontwikkeling door het delen van kennis en ervaringen.

OpenSBR

OpenSBR is een non-profit initiatief. De software is ontwikkeld door Chris Groenveld, XBRL-expert en voormalig ontwikkelaar van XBRL-software bij een van de big four accountantsorganisaties. Het principe voor het onlosmakelijk aan elkaar verbinden van het publicatiestuk en de accountantsverklaring en de uiteindelijke digitale ondertekening van de verklaring wordt Linking & signing genoemd. Naast de beschikking over een persoonsgebonden beroepscertificaat heeft de accountant ook software nodig om linking & signing toe te passen.

De broncode van de software is vrijgegeven onder de voorwaarden van de MIT-opensourcelicentie. Hiermee mag elke organisatie zonder vergoeding de code in haar eigen applicaties verwerken. Ook mogen softwareleveranciers de code opnemen in hun commerciële producten, en mag iedereen met aanvullende contributies komen om de software verder te verbeteren en uit te breiden.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.