Nieuws

Banken nog niet klaar voor IFRS 9

Banken moeten nog veel werk verzetten om per 1 januari 2018 te voldoen aan de nieuwe verslaggevingsstandaard IFRS 9. Dat blijkt uit een survey van de Europese Centrale Bank (ECB) en De Nederlandsche Bank (DNB) onder twintig kleine en middelgrote Europese banken.

Dat meldt DNB in zijn nieuwsbrief voor banken van augustus. Verreweg de meeste banken rapporteren conform de International Financial Reporting Standards (IFRS) en worden geconfronteerd met de gevolgen van IFRS 9. Deze gaat in per 1 januari 2018 en vervangt de standaard IAS 39. IFRS 9 heeft voor veel banken naast een kwantitatieve impact ook een operationele impact. Banken moeten onder meer de processen, de onderliggende data en de modellen die zij gebruiken voor de berekening van expected credit losses aanpassen. Voor deze expected credit losses moeten voorzieningen worden aangehouden. 

Momenteel worden de resultaten van de survey geanaliseerd. Een eerste observatie is dat bij elf van de twintig banken de aanpassingen voor IFRS 9 zich nog steeds in de ontwerpfase bevinden, terwijl de uiterste implementatiedatum van 1 januari 2018 nadert. Banken lopen onder andere aan tegen problemen met de kwaliteit van data, de beschikbaarheid van historische data, de beoordeling van het kredietrisico en de benodigde capaciteit voor de implementatie van IFRS 9. 

Als vervolg starten de toezichthouders in september een thematic review bij een aantal kleine en middelgrote banken binnen Europa, waaronder een aantal Nederlandse banken.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.