Nieuws

'Tekort aan accountants in groeiende financiële arbeidsmarkt'

Er is nog altijd een groeiend tekort aan accountants, waardoor vacatures lange tijd open blijven staan.

Dat meldt vacaturewebsite Adzuna op basis van eigen onderzoek. Het probleem speelt bij meerdere functies in de financiële sector. "Het aantal aangeboden vacatures in de financiële sector groeit en het aangeboden salaris neemt toe. Ondanks deze positieve signalen is het ook duidelijk dat verschillende vacatures moeilijk ingevuld geraken", aldus Adzuna. Het lukt echter wel steeds beter om vacatures voor controllers en financiële medewerkers in te vullen.

Het aantal vacatures in de financiële sector is ten opzichte van vorig jaar toegenomen met 16,4 procent naar 11.750 beschikbare vacatures. "Het gemiddeld aangeboden salaris in vacatures in de sector nam toe met 4,8 procent naar een bruto jaarsalaris van 42.372 euro. Vacatures die momenteel moeilijk ingevuld geraken zijn voor accountants en belastingadviseurs, daarentegen geraken vacatures voor controllers en financiële medewerkers vlot ingevuld. Zeeland en Noord-Brabant hebben het grootste aantal vacatures die langer dan drie maanden openstaan."

Oude vacatures

Met 3.135 open vacatures voor accountants is er duidelijk veel vraag, zegt Adzuna. "Gemiddeld wordt in deze vacatures een bruto jaarsalaris van 37.006 euro aangeboden. Opvallend is dat de vacatures voor accountants echter zeer lang open blijven staan; 55,8 procent van de vacatures staan maar liefst meer dan drie maanden open. Dit staat in sterk contrast met de 1.317 vacatures voor controllers waar slechts 20,8 procent ouder dan drie maanden is. Ter vergelijking: in heel Nederland staan 23,1 procent van de vacatures langer dan drie maanden open."

Salaris

Volgens Adzuna is het salaris wellicht het probleem. "Hoewel het gemiddeld aangeboden salaris voor vacatures in de financiële sector is toegenomen, is het aangeboden salaris voor accountants nagenoeg hetzelfde gebleven. Indien bedrijven de vacatures sneller willen invullen kan het verhogen van het salaris een manier zijn om de vacatures interessanter te maken voor werkzoekenden."

Provincies Zeeland en Noord-Brabant doen er momenteel het langst over om financiële vacatures in te vullen. 38,5 procent van de vacatures in Noord-Brabant zijn ouder dan drie maanden en deze trend is ook te zien in steden als Breda en Tilburg waar het aandeel oude vacatures in beide steden boven de 30 procent zit. Eindhoven doet het iets beter met 26,4 procent.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.