Nieuws

Top 30 accountantskantoren: omzet weer op niveau 2009

De omzet van de dertig grootste Nederlandse accountantskantoren is in 2016 weer op het niveau terechtgekomen van 2009. Maar niet alle kantoren zagen hun omzet toenemen.

Dat blijkt uit de nieuwe editie van de Top 30 accountantskantoren, samengesteld door adviesbureau Full Finance en recent gepubliceerd in AccountancyVanmorgen. 

Samen boekte de dertig grootste kantoren in 2016 een omzet van 4,26 miljard euro, ruim vier procent meer dan het jaar daarvoor. Met zestien procent was DRV de grootste groeier, onder andere door de overname van Stolk & Partners. Visser & Visser is met twaalf procent de grootste autonome groeier. 

Fusies niet altijd succesvol

Maar niet alle kantoren noteerden groei. Zo daalde de omzet bij Accon avm dit jaar wederom, van 100 naar 92,8 miljoen. Arjen Schutte en Marcel Maassen van Full Finance concluderen dat fusies niet altijd succesvol zijn. Flynth heeft nu een omzet van 129 miljoen euro. De fusiepartners Flynth en Gibo waren in 2009 nog goed voor een gezamenlijke omzet van 180 miljoen euro. Maar de omzetdaling van Flynth vlakt wel af. Het lijkt er nu op dat het kantoor zich nu eindelijk kan opmaken voor groei, aldus Schutte en Maassen. 

Nieuw in de lijst is Ruitenburg (vestigingen in Den Haag, Delft, Maassluis en Maasdijk), dat op 1 januari 2016 ontstond uit Ruitenburg, Kester & Partners en B&L. 

Krappe arbeidsmarkt

De omzet per fte ligt bij tweederde van de kantoren inmiddels tegen de 120 duizend euro aan of gaat daar overheen. Op de middellange termijn zal de omzet per fte bij een full service-kantoor minimaal 120 tot 125 duizend euro mogen bedragen, aldus Schutte en Maassen. "Daarbij is de regio van vestiging ook een meebepalende factor. In de Randstad ligt dit kengetal wat hoger." 

Grootste belemmering voor groei in de branche is de krappe arbeidsmarkt. Positief is wel dat de instroom bij de accountancyopleidingen en andere relevante (advies-)opleidingen toeneemt. 

De Top 30 is gepubliceerd op de site van AccountancyVanmorgen, het volledige artikel in de papieren AccountancyVanmorgen van september (nr. 3).

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.