Nieuws

EU schrapt acht belastingparadijzen van zwarte lijst

De EU schrapt een aantal landen van de zwarte lijst voor belastingparadijzen. Dat zijn de ministers van Financiën in Brussel overeengekomen. Het gaat om Panama, Barbados, Grenada, de Verenigde Arabische Emiraten, Mongolië, Tunesië, Macau en Zuid-Korea.

De EU presenteerde in december 2017 een zwarte lijst van aanvankelijk zeventien landen die als 'belastingparadijs' worden aangemerkt. Een voorstel van Europarlementariër Paul Tang (PvdA) om ook Nederland officieel als belastingparadijs te bestempelen strandde, omdat de stemmen in het Europees Parlement staakten. Uiteindelijk bevatte de lijst alleen landen van buiten de EU.

Volgens minister Wopke Hoekstra (Financiën) is het doel van de lijst vooral om landen te bewegen maatregelen te nemen tegen belastingontwijking. Dat hebben de acht genoemde landen nu beloofd. Ze krijgen daar een jaar de tijd voor en verhuizen zolang naar een ‘grijze’ lijst, bedoeld voor landen die nog niet voldoen aan de eisen van de EU maar hebben toegezegd dat voor 1 januari 2019 te zullen doen. Er staat nu circa vijftig namen op de grijze lijst, waaronder Aruba, Curaçao, de Kaaimaneilanden, Zwitserland en Liechtenstein. Sint Maarten heeft uitstel gekregen vanwege orkaan Irma.

Goed begin

De zwarte lijst betreft landen en speciale gebieden die (bijna) geen vennootschapsbelasting heffen, niet transparant zijn en niet meewerken aan de strijd tegen belastingontwijking. De lijst wordt jaarlijks aangepast.

Hoekstra noemt de zwarte lijst een goed begin. “Het werkt, landen willen er niet op staan. Maar het kan en moet op termijn zonder meer beter''. De minister denkt daarbij aan het instellen van sancties tegen landen die op de zwarte lijst blijven staan of er later toch weer op worden gezet.

Bron: ANP/Accountant      

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.