Nieuws

Fraudehelpdesk: steeds meer slachtoffers beleggingsfraude

In 2017 hebben slachtoffers van beleggingsfraude fors meer schade gemeld bij de Fraudehelpdesk. Benadeelde beleggers meldden een schadebedrag van ruim zes miljoen euro; in 2016 was dat nog minder dan anderhalf miljoen. In 2017 kreeg de Fraudehelpdesk 147 meldingen van beleggingsfraude, tegen 76 in 2016.

Bijna honderd gedupeerden werden slachtoffer van boilerrooms, waarbij valse beleggingskantoren mensen bellen met zogenaamd een lucratieve investering. In veel gevallen krijgen slachtoffers eerst een mooi rendement, na een kleine investering. Als ze vervolgens worden uitgedaagd om een groter bedrag in te zetten zien ze dat geld niet meer terug. "Mensen willen op een eenvoudige manier geld blijven verdienen en trappen daardoor in de trucs van fraudeurs", aldus Fraudehelpdesk-directeur Fleur van Eck op BNR Nieuwsradio.

Volgens Van Eck moeten beleggers altijd oppassen voor té rooskleurige rendementen. "De grens ligt echt wel bij tien procent." Zij adviseert beleggers voorzichtig te zijn met ongevraagde aanbiedingen krijgt of met partijen die niet geregistreerd staan bij de AFM.

Misbruik bedrijfsgegevens

Het bedrijfsleven kreeg afgelopen jaar ook meer te maken met oplichters die misbruik maakten van namen van ondernemingen of ondernemers. Het ging daarbij om ongevraagde (online) verkoop, het manipuleren van betaalverkeer tussen bedrijven en ceo-fraude. De Fraudehelpdesk ontving 521 meldingen, waarvan 118 bedrijven echt geld kwijtraakten. De totale schade die deze fraude opleverde bedroeg bijna drie miljoen euro, twee keer zoveel als in 2016.  

De totale schade als gevolg van oplichting die bij de Fraudehelpdesk werd gemeld, kwam in 2017 uit op € 15.854.000. In 2016 was dat € 7.254.000. Die verdubbeling werd voor een belangrijk deel veroorzaakt door de toename bij beleggingsfraude.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.