MiFID II treedt vandaag in werking
Vanaf vandaag moeten marktpartijen en toezichthouders voldoen aan de verplichtingen van MiFID II en MiFIR.
Dat meldt de AFM. Speerpunten van het toezicht op deze nieuwe Europese regelgeving zijn beleggersbescherming, kostentransparantie en productontwikkeling. "Op het gebied van kapitaalmarkten zullen dat in elk geval transactierapportage, transparantie van de markt (pre/post-trade transparantie) en de regelgeving gericht op een ordelijke marktstructuur zijn. De AFM heeft haar bestaande beleidsregels, leidraden en interpretaties in lijn gebracht met deze nieuwe regelgeving", aldus de toezichthouder.
Het doel van de herziene Markets in Financial Instruments Directive, kortweg MiFID II, is het efficiënter en transparanter maken van de Europese financiële markten en het vergroten van de bescherming van beleggers. Met de publicatie van de aanpassingen op het niveau van de wet, het Koninklijk Besluit en de Ministeriële regeling is de nationale implementatie afgerond.
De eisen van MiFID II zullen ook leiden tot wijzigingen van het nationaal regime, maar het ministerie van Financiën heeft daarin tot op heden nog geen aanpassing gedaan. Dit betekent dat het huidige regime blijft gelden.
Vakbekwaamheid
Eerder gaf de AFM aan er begrip voor te hebben dat het borgen van de vakbekwaamheidseisen via DSI (een stichting gericht op screening, certificering en tuchtrecht binnen de financiële sector), enige vertraging oplevert. "Dit geldt zowel voor het aanvragen van accreditatie voor eigen oplossingen bij DSI als voor het afnemen van examens via DSI. Inmiddels is bekend dat vanaf 23 januari diverse examens afgenomen kunnen worden. De AFM zal de ontwikkelingen met betrekking tot deze examens volgen, net als de accreditatieaanvragen die bij DSI worden ingediend", aldus de AFM.
Data en TRS-systemen
Wat betreft het rapporteren van transacties door beleggingsondernemingen en handelsplatformen, is het doel van de nieuwe regels voor transactierapportage (TRS) om beter inzicht te krijgen in het handelsgedrag van marktpartijen en om de opsporing van marktmisbruik te verbeteren.
De AFM heeft, met vier andere toezichthouders, een TRS-systeem gebouwd. Hiervan is de productieversie eind december opgeleverd. Instellingen die hun TRS-systeem volgens de vereisten getest hebben, zijn toegelaten tot productie en kunnen rapporteren. Ook na 3 januari 2018 blijft de testomgeving van de AFM beschikbaar.
No LEI, no trade
De LEI (Legal Entity Identifier) wordt gebruikt om juridische entiteiten bij een financiële transactie te identificeren. Onder MiFIDII/MiFIR mag een beleggingsonderneming vanaf 3 januari 2018 geen transactie uitvoeren voor een klant die nog geen LEI code heeft. ESMA heeft de ‘no LEI, no Trade’ regels recent echter tijdelijk versoepeld.
Uitgangspunt daarbij is dat een beleggingsonderneming mag handelen als een klant geen LEI-code heeft, op voorwaarde dat de betreffende klant die onderneming een volmacht geeft om de LEI te verkrijgen. De transactie wordt vervolgens gemeld op het moment dat de beleggingsonderneming de LEI daadwerkelijk ontvangt. Als er geen volmacht is, dan mag de onderneming geen transactie uitvoeren voor de klant. Deze versoepeling van de regels geldt voor een periode van een half jaar.
Bron: AFM
Gerelateerd

AFM gaat scherper letten op duurzaamheidsclaims
Hoewel financiële ondernemingen goede stappen zetten als het gaat om duurzaamheidsinformatie, is nog veel inzet nodig; ook voor naleving van regels die al langer...

Euronext wil Europese defensiesector helpen bij ophalen van kapitaal
Euronext, het bedrijf achter de beurzen in onder andere Amsterdam, Parijs, Milaan en Brussel, wil de Europese defensiesector helpen bij het ophalen van kapitaal...

Knot: centrale bank hoefde nog niet in te grijpen in marktonrust
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft nog niet hoeven ingrijpen om de onrust op de financiële markten te stabiliseren. Daarop wees president van De Nederlandsche...

EU-regeringsleiders steunen plan voor mobiliseren spaartegoed
De regeringsleiders van de EU staan positief tegenover een plan van de Europese Commissie, om het enorme bedrag aan spaartegoed van EU-burgers te mobiliseren.

Nederland belegt in totaal voor bijna 3500 miljard euro
Nederlandse bedrijven, instellingen en huishoudens bezaten eind 2024 samen bijna 3500 miljard euro aan wereldwijde effecten. Het totaal aan beleggingen is gelijk...