Nieuws

Onderzoek naar vermogensbeheerder Koninklijk Huis

Een vermogensbeheerder die onder meer leden van het Koninklijk Huis bediende, is onderwerp van strafrechtelijk onderzoek naar fraude en valsheid in geschrifte. Volgens Het Financieele Dagblad gaat het om directeur Remy M. van Box Consultants uit Waalre.

Het FD meldt dat directeur M. als vermogensbeheerder meer dan acht miljoen aan provisies niet aan zijn klanten zou hebben uitgekeerd. Dat bedrag, verdiend met buitenlandse beleggingen, ging in plaats daarvan naar Box en naar een privévennootschap. Volgens het OM handelden M. en Box in strijd met een wettelijk provisieverbod, door zogeheten 'retrocessies' (ook wel kickbacks genoemd) in eigen zak te steken.

Box Consultants heeft circa twintig medewerkers en bedient naast leden van het Koninklijk Huis ook een adviseur van de Belgische koning, leden van de warenhuisfamilies Vroom en Dreesmann, oud-World Online-topvrouw Nina Storms en een aantal sociale fondsen van vakbond CNV, aldus het FD. In het verleden waren ook voetbalcoach Guus Hiddink en enkele bekende ondernemers klant van Box. Het kantoor heeft een onbekend aantal miljarden euro's in beheer.

Het Openbaar Ministerie doet al sinds 2015 onderzoek naar de vermogensbeheerder. In maart 2015 werden het kantoor en de woning van de directeur doorzocht. Directeur M. werd aangehouden, maar na vier dagen voorarrest wegens persoonlijke omstandigheden vrijgelaten.

Tuchtprocedure tegen accountants

Volgens het FD kwamen de verdenkingen tegen de vermogensbeheerder aan het licht bij onderzoek van de krant naar een tuchtprocedure van het OM tegen drie betrokken accountants van BDO. Dat kantoor is controlerend accountant van Box Consultants. De tuchtklacht van het OM gaat over de boekjaren 2010 tot en met 2014. Het OM beschuldigt de accountants van "sabotage van de waarheidsvinding" in het desbetreffende strafonderzoek, aldus de krant. De Accountantskamer doet later dit jaar uitspraak hierover.

Hoofdverdachte Remy M. en Box Consultants betogen in het strafonderzoek onschuldig te zijn. Volgens hun advocaten zal het OM bakzeil moeten halen. De gehanteerde provisie zou destijds "volstrekt gebruikelijk" zijn geweest. Ook stellen de advocaten dat het OM zich baseert op  "valse verklaringen van een valse kroongetuige". Daarmee wordt gedoeld op een voormalige boekhouder van Box.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.