Nieuws

'Tekort aan financials neemt verder toe'

Het tekort aan financiële professionals zal dit jaar verder toenemen. Dat voorspelt recruitmentorganisatie Robert Walters in de Salary Survey 2018.

Schaarste over hele linie

Het tekort zal vooral op junior- en midcarrièreniveau duidelijk merkbaar zijn. Door de economische voorspoed hebben veel organisaties nu de mogelijkheid om hun teams uit te breiden. Tegelijkertijd stijgt dit jaar voor het eerst ook op seniorniveau het aantal vacatures aanzienlijk. Medewerkers op midden-niveau kunnen daardoor, na jarenlang stilgestaan te hebben, doorstromen naar senior posities. Zij laten gaten achter die moeilijk op te vullen zijn doordat er de afgelopen jaren relatief weinig starters aangenomen zijn.

Rob Vermaak, algemeen directeur van Robert Walters Benelux: "Omdat de markt al een tijdlang aantrekt, heeft een grote groep professionals inmiddels al een overstap gemaakt. Zij gaan een jaar later niet opnieuw switchen. De pool van werknemers die openstaat voor een nieuwe baan droogt dan ook langzaam op."

Run op compliance- en dataspecialisten

De regelgeving waaraan organisaties op het gebied van finance moeten voldoen wordt steeds uitgebreider. Dit zorgt voor een nijpend tekort aan compliancespecalisten, vooral binnen banken en andere financiële instellingen. Organisaties kiezen in toenemende mate voor het automatiseren van financiële processen, waardoor de nadruk binnen finance steeds meer komt te liggen op het vertalen van data naar bruikbare rapportages. Finance professionals gespecialiseerd in data analytics en business intelligence zijn door deze ontwikkelingen zeer in trek.

Vermaak: "Men is op zoek naar IT- en data-savvy financials met sterke communicatieve vaardigheden. Organisaties hebben hen nodig om de link tussen de afdelingen IT en finance te verbeteren, wat onmisbaar is voor het optimaliseren en moderniseren van de financiële processen."

Salarisstijgingen om talent aan te trekken

Salarissen voor financiële professionals op midden- en seniorniveau stijgen dit jaar naar verwachting nog niet in lijn met de vraag. Uitzondering hierop zijn specialisten en hoogopgeleide starters; zij zien een sterkere toename in hun salaris.

Salarissen voor net afgestudeerde bachelor finance-starters stegen in 2017 met 5 tot 10 procent. Dit jaar wordt voor deze groep eenzelfde stijging verwacht. Salarissen voor master finance-starters stegen in 2017 met 10 tot 15 procent, en voor 2018 wordt eenzelfde stijging voorzien. Vermaak: "Jarenlang moesten veel master-starters genoegen nemen met een bachelor-salaris. Die tijden zijn voorbij. Wij zien dat salaris nu weer gebruikt wordt als één van de middelen om sollicitanten over de streep te trekken."

Finance professionals zijn klaar voor een inhaalslag op salarisgebied. 43 procent verwacht dit jaar een salarisstijging van meer dan 3 procent, blijkt uit de Salary Survey.

Werkgever moet zich weer verkopen

Het wordt voor organisaties dit jaar een uitdaging om finance-talent aan te trekken en vast te houden. Werkgevers moeten de sollicitant weer voor zich weten te winnen. Belangrijke factoren daarbij zijn de functie-inhoud, organisatiecultuur en het bieden van aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden.

Minstens zo belangrijk is een snel en transparant recruitmentproces. "Wij zien dat veel kandidaten meerdere sollicitatieprocedures hebben lopen. Heb je als werkgever een paar dagen na het eerste gesprek nog geen feedback gegeven, dan loop je het risico dat de kandidaat al bij een andere organisatie getekend heeft", aldus Vermaak.

Werving op ontwikkelingspotentieel

Een honderd procent match zal volgens Robert Walter steeds vaker moeilijk te vinden zijn. Daarom zullen organisaties hun werving meer gaan inzetten op ontwikkelingspotentieel. Vermaak: "Dat betekent het actief op zoek gaan naar een kandidaat die op het moment van starten nog niet aan alle functie-eisen voldoet. Door het bieden van opleidingsmogelijkheden en goede begeleiding kan de kandidaat al snel wèl aan alle functie-eisen voldoen. Deze manier van werven biedt wat lucht op de krappe arbeidsmarkt, en kandidaten zullen op deze manier langer tevreden zijn in hun functie, waardoor het verloop afneemt."

» Robert Walters Salary Survey 2018

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.