Nieuws

Veroordeling luxleak-klokkenluider vernietigd

Het Hof van Cassatie in Luxemburg heeft een streep gehaald door de straf die Antoine Deltour kreeg opgelegd voor het lekken van informatie over Luxemburgse belastingdeals met multinationals.

Deltour speelde informatie over cliënten van zijn toenmalige werkgever PwC door aan de Franse TV-journalist Edouard Perrin, die het zogenaamde 'luxleaks'-schandaal in 2012 onthulde.

De fiscalist werd in juni 2016 veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twaalf maanden en een boete van 1.500 euro. In hoger beroep werd de voorwaardelijke celstraf gehalveerd. Het Hof van Cassatie heeft dat vonnis nu vernietigd en de zaak terugverwezen naar het hof van beroep.

Volgens het hoogste rechtscollege had Deltour erkend moeten worden als klokkenluider. Dat geldt niet voor zijn voormalige PwC-collega Raphaël Halet. De aan Halet opgelegde boete van 1.000 euro blijft daarom staan. Deltours advocaat William Bourdon noemt de beslissing "een belangrijke stap in de bescherming van klokkenluiders in Europa".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.