Nieuws

Amerikaanse toezichthouder gaat anders toetsen

De Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB), de Amerikaanse toezichthouder op het accountantsberoep, gaat haar toetsingsaanpak ingrijpend veranderen om te zorgen dat de auditkwaliteit verder verbetert.

De nieuwe PCAOB-voorzitter William Duhnke kondigde de nieuwe koers aan, na indicaties dat een eerder ingezette kwaliteitsverbetering bij kantoren tot stilstand begint te komen. Dat meldt Economia, de nieuwssite van het Britse accountantsinstituut.

Om de auditkwaliteit te blijven verbeteren wil de toezichthouder verder gaan dan alleen opsporing en aanpassing van tekortkomingen in controles. Uitgangspunt moet worden dat zulke fouten niet meer worden gemaakt. Volgens Duhnke wil de PCAOB niet langer alleen rapporteren over geconstateerde fouten, maar ook meer zeggen over aard en ernst van de inspectieresultaten. De rapportages van de toezichthouder moeten tijdiger, informatiever en ook positiever worden.

Vanaf de toetsingscyclus van 2019 zullen accountantskantoren veranderingen ervaren in de benadering van de toezichthouder, aldus de PCAOB. Zo wordt meer aandacht gegeven aan systemen voor kwaliteitsbewaking en aan oorzakenanalyse. Ook wordt gekeken naar de inzet van personeel, naar management en naar risico's bij cliëntacceptatie. Verder start de waakhond met thematisch onderzoek en wil men vaker in overleg treden met audit committees van gecontroleerde ondernemingen en andere stakeholders.

De aangekondige verandering in de toetsingsmethodiek raakt alle accountantsorganisaties, waar ook ter wereld, die controles verrichten voor bedrijven die zijn genoteerd aan Amerikaanse beurzen, aldus de PCAOB.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.