Nieuws

Amerikaanse wetenschapper bekleedt FAR-leerstoel aan Universiteit Maastricht

De Amerikaanse wetenschapper professor Jere Francis heeft een door de Foundation for Auditing Research (FAR) ingestelde leerstoel van de Universiteit Maastricht geaccepteerd voor een periode van vier jaar.

Francis gaat binnen de leerstoel aan de School of Business and Economics van de universiteit onder meer wetenschappelijk onderzoek doen naar auditkwaliteit. De FAR heeft de leerstoel in het leven geroepen om wetenschappelijk onderzoek binnen het audit vakgebied verder uit te breiden. Gekoppeld aan de leerstoel stelt FAR een aantal PhD-posities voor Nederlandse studenten beschikbaar. Francis zal in het voorjaar van 2019 met de leerstoel van start gaan.

"Mijn onderzoek richt zich op de organisatorische factoren die de kwaliteit van audits beïnvloeden", aldus Francis. "De FAR-leerstoel geeft toegang tot data van toonaangevende accountancybedrijven die niet eerder beschikbaar waren. Daardoor krijgen we beter inzicht in die bepalende factoren."

Toonaangevend

Prof. Jere Francis wordt volgens de FAR gerekend tot de top 10 van academici die publiceren in toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften op het gebied van auditing onderzoek. Hij is tweemaal onderscheiden door de American Accounting Association (AAA) om zijn aanzienlijke bijdrage aan zulk onderzoek. Ook heeft de AAA hem eerder onderscheiden als Outstanding Audit Educator en had hij zitting in de redactieraad van diverse wetenschappelijke tijdschriften.

Prof. Olof Bik, managing director van FAR is "zeer verguld" met de komst van Francis. "Hij is binnen de academische wereld van auditing een absolute kennisautoriteit. Het is fantastisch dat hij zich de komende vier jaar aan ons verbindt." Volgens Bik zal de leerstoel van Francis de kennisontwikkeling van het auditing vakgebied verder verdiepen en ook de auditpraktijk in Nederland ten goede komen.

Ook prof. dr. Ann Vanstraelen van de School of Business and Economics van de Universiteit Maastricht is verheugd met de benoeming: "Met de komst van professor Francis halen we de absolute top binnen om het audit onderzoek en de opleiding van PhD-studenten in Nederland verder te stimuleren."

FAR in 2019

De FAR doet medio december haar vierde oproep voor onderzoek. Daarmee worden nationale en internationale onderzoekers uitgenodigd onderzoeksvoorstellen in te dienen, gericht op het onderzoeken van factoren voor auditkwaliteit. Voor 2018 zijn drie voorstellen geselecteerd, waaronder één van de Universiteit Maastricht. Ook organiseert de FAR komend jaar weer een internationale conferentie, op 3 en 4 juni 2019 aan Nyenrode Business Universiteit in Breukelen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.