Nieuws

China voorop in fintech

In de top 5 van de nieuwe FinTech 100-ranking van KPMG en H2 Ventures staan drie Chinese ondernemingen. Ant Financial staat op kop, JD Finance op de tweede en Baidu op de vierde plaats. Grab uit Singapore en het Amerikaanse Sofi completeren de top 5.

De FinTech 100-ranglijst geeft een beeld van de vijftig belangrijkste gevestigde fintech-bedrijven in de wereld en de vijftig meest innoverende, nieuwe bedrijven. De bedrijven worden beoordeeld op de totale investeringen die zij hebben opgehaald, hun innovatievermogen, hun inspanningen om kapitaal te vergaren, hun omvang en de reikwijdte van hun activiteiten.

De enige Europese onderneming in de top 10 is de Britse Atom Bank. Het Nederlandse Adyen staat in de ranglijst van gevestigde fintech-bedrijven op een zeventiende plaats.

De eerste vier bedrijven op de ranglijst wisten in de afgelopen twaalf maanden ieder meer dan 1 miljard dollar aan durfkapitaal op te halen. Alle honderd bedrijven bij elkaar vergaarden tot nu toe meer dan 52 miljard dollar aan kapitaal. Dat is ruim twee keer zoveel als het bedrag dat de honderd fintech-bedrijven van 2017 ophaalden.

Steeds meer landen manifesteren zich als het om fintech gaat. In de lijst zijn dit jaar 36 landen vertegenwoordigd. In 2017 waren dit er 29 en in 2016 22. "Een bewijs dat de vernieuwing in de financiële sector een enorme vlucht heeft genomen", aldus KPMG.

Neobanken in opkomst

Bedrijven die actief zijn met het betalingsverkeer en kredietverlening domineren de ranglijst. Van de honderd bedrijven houdt 35 procent zich bezig met kredietverlening en iets meer dan 20 procent met betalingsverkeer. Ook staan er steeds meer ondernemingen in de lijst die actief zijn op het gebied van vermogensbeheer en in de verzekeringsbranche.

Ook het aandeel van neobanken neemt toe. De lijst telt inmiddels zeven van dit soort digitale banken. "In de eerste zes maanden van dit jaar zagen wij investeringen van meer dan 100 miljoen dollar in de Britse en Europese neobanken Revolut, Atom Bank, Nubank, N26 en Tandem. Een signaal dat wij wereldwijd aan de vooravond staan van de opkomst van allerlei nieuwe technologieën om digitaal te kunnen bankieren", aldus Ank van Wylick, fintech-partner bij KPMG.

"Deze digitale banken hebben geen last van verouderde IT-systemen en traditionele infrastructuren en zetten flinke stappen als het gaat om productvernieuwing en het werven van klanten."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.