Nieuws

Drie nieuwe tuchtklachten tegen KPMG-accountants inzake Imtech

Afgelopen zomer hebben de curatoren van Imtech drie nieuwe tuchtklachten tegen een drietal KPMG-accountants ingediend, waarmee het totale aantal tuchtklachten inzake Imtech op zes komt.

Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van het elfde faillissementsverslag. De curatoren zouden momenteel ook onderzoek doen naar de mogelijkheid om nog meer tuchtklachten tegen KPMG-accountants in te dienen. De drie nieuwe klachten zijn ingediend tegen twee controlerend accountants en de accountant die de OKB uitvoerde. Dit zijn dezelfde accountants waartegen de curatoren al eerder tuchtklachten indienden.

Vooruitbetaling

De eerder ingediende klachten gingen over de gebrekkige controle in 2011, de nieuwe klachten gaan over 2012. De tuchtklachten hebben onder meer betrekking op een "onjuiste verwerking in de halfjaarcijfers van een materiële post". Het zou gaan om "een vermeende ‘vooruitbetaling’ van 147,6 miljoen euro inzake het Poolse AWW-project)", aldus het faillissementsverslag. AWW staat voor Adventure World Warschau.

Verder hebben de tuchtklachten betrekking op "de rapportage aan alsmede het overleg met de Audit Commissie van Royal Imtech N.V., nadat in november/december 2012 bleek van mogelijke onregelmatigheden inzake de verwerking van de vooruitbetaling in door Royal Imtech N.V. openbaar gemaakte halfjaarcijfers en in de trading update derde kwartaal 2012". De curatoren verwachten dat de tuchtklachten in de tweede helft van 2019 zullen worden behandeld.

Volgens een woordvoerder van KPMG richten de curatoren de pijlen op de accountants die de fraude bij Imtech juist hebben onthuld. "Deze procedure moet beantwoorden of het werk van de accountants volgens de regels is uitgevoerd. Het leidt niet tot conclusies over de relatie met de fraude bij imtech", aldus KPMG.

Faillissement Imtech

Het installatiebedrijf Imtech raakte in opspraak toen begin 2013 bleek dat jarenlang gesjoemeld was met de boekhouding van zijn Duitse dochterbedrijf. De nasleep van deze affaire werd Imtech uiteindelijk fataal, ook omdat de slechte marktomstandigheden het moeilijk maakten om de gaten die geslagen waren in de balans te repareren. In de jaren waarin geknoeid werd in de boeken, was KPMG belast met de externe controle van de jaarrekeningen.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.