Nieuws

Nieuwe EU-wet om failliet bedrijf te redden

Ondernemers moeten bij een dreigend faillissement de kans krijgen om hun bedrijf te redden.

De EU-ministers van Justitie zijn het in Luxemburg eens geworden over een richtlijn die tijdige herstructurering van een bedrijf in problemen mogelijk maakt om te voorkomen dat het op de fles gaat.

"Elk jaar verliezen 1,7 miljoen mensen in de EU hun baan omdat het bedrijf waar ze werken failliet gaat", zei de Oostenrijkse minister van Justitie Josef Moser. "We moeten robuuste regels hebben om het aantal faillissementen omlaag te krijgen en ervoor zorgen dat fatsoenlijke ondernemers een tweede kans krijgen."

In Europa bestaat - anders dan in bijvoorbeeld de VS - de cultuur om bedrijven te liquideren als het niet goed gaat in plaats van te kijken naar andere mogelijkheden. Ondernemers moeten door deze nieuwe wet makkelijker met investeerders en banken kunnen onderhandelen over hoe ze hun bedrijf kunnen voortzetten. Jaarlijks gaan volgens de Europese Commissie 200 duizend bedrijven in de EU bankroet.

In de nieuwe richtlijn wordt bij een dreigend faillissement een 'adempauze' van vier maanden voor schuldenaars toegestaan zodat bonafide ondernemers kunnen onderhandelen over herstructurering van hun potentieel rendabele bedrijf.

Mocht een faillissement onafwendbaar zijn, dan wordt de afwikkeling korter en goedkoper dan nu in veel lidstaten, die vrij zijn om in hun wetgeving vast te leggen wanneer de betrokkenheid van een rechter verplicht is. Falende ondernemers krijgen meer kansen op een tweede poging door een volledige kwijtschelding van hun schulden binnen maximaal drie jaar.

De definitieve richtlijn moet nog worden onderhandeld met het Europees Parlement maar de ministerraad verwacht het wetsvoorstel al begin 2019 te kunnen afronden.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.