Nieuws

Arbeidsmarkt beperkt groei accountantssector

De accountancy kan in volume niet veel meer groeien, door gebrek aan arbeidscapaciteit. De rek moet komen uit verdere verhoging van de productiviteit. Door het tekort aan mensen nemen de salarissen toe en stijgen de prijzen.

Dat is één van de conclusies uit het jaarlijkse Rapport Benchmark Accountancy; Salaris- en kantoorontwikkelingen 2018-2019. De benchmark, uitgebracht door Full Finance in samenwerking met Auxilium en Novak, is half november verschenen.

Volgens het rapport zal 2019 voor de sector nog wat beter worden dan 2018. In 2020 vlakt de groei af, zo is de verwachting. "De krappe arbeidsmarkt zal een last leggen op groei en nieuw personeel eist meer dan dat ze bij een vorige werkgever in de branche verdienden." Zowel in de auditpraktijk als in de samenstelpraktijk stijgen de salariskosten, aldus het rapport.

De krapte op de arbeidsmarkt is volgens de respondenten de belangrijkste ontwikkeling voor 2018. Online samenwerking tussen kantoor en opdrachtgever staat op de tweede plaats, 'robotica accounting' op plek drie. De aandacht voor duurzaamheid of een circulaire economie wordt minder genoemd dan vorig jaar. Om nieuwe toetreders maakt men zich nog weinig zorgen.

Drijfveren

"De traditionele hiërarchische inrichting van bedrijven die steeds meer uit hoog opgeleide professionals bestaan, staat steeds meer onder druk", stelt Han Mesters, sector banker van ABN Amro, in het rapport. "Bovendien kunnen bedrijven zich onvoldoende snel aanpassen aan de sterk veranderende buitenwereld. De netwerkorganisatie is onvermijdelijk."

Volgens Mesters wordt de accountant niet weggeautomatiseerd, maar worden de taken wel anders. "Het repetitieve, geestdodende werk zal verdwijnen en de consequentie hiervan is dat de drijfveren voor werk ook meer zullen opschuiven naar erkenning en zingeving."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.