Nieuws

Bedrijven deponeren jaarrekening vaak te laat

Slechts 43 procent van de bedrijven heeft de jaarrekening over 2016 op tijd gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel.

Dat blijkt uit onderzoek van het Financieele Dagblad op basis van gegevens van Company.info. Het percentage is in vergelijking met het voorgaande jaar met vier procent gedaald. De jaarrekening moest echter dit jaar voor het eerst in twaalf maanden in plaats van dertien maanden worden gedeponeerd. Als de oude termijn zou worden gehanteerd was het aantal bedrijven dat op tijd deponeerde gelijk aan het voorgaande jaar.

Vijf jaar geleden leverde nog 65 procent de jaarcijfers op tijd aan. Volgens het FD komt de lage score van 2016 waarschijnlijk deels doordat kleine bedrijven voor het eerst over 2016 hun stukken digitaal moesten aanleveren via SBR. Over 2017 zegt de KvK al verbetering te zien.

Volgens Hans Verkruijsse, hoogleraar bestuurlijke informatieverzorging aan de Universiteit Tilburg en voorheen partner bij EY, leidt strengere regelgeving ook tot meer vertraging, omdat er door geautomatiseerde controles meer jaarrekeningen moeten worden herzien.

De fiscus en het Openbaar Ministerie controleren ook actiever, waardoor bedrijven vaker strafrechtelijk worden aangepakt; 911 keer in 2017 tegenover 850 in 2016.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.