Nieuws

Beloningsonderzoek: hogere beloning voor partners en assistenten

De krapte op de arbeidsmarkt vertaalt zich in een betere beloning van (aankomend) accountants. Op assistentniveau zijn de salarissen duidelijk gestegen ten opzichte van 2017. Ook partners verdienen beter dan voorheen.

Dat blijkt uit de jongste editie van het Accountancy Beloningsonderzoek. Het gemiddelde salaris van partners steeg bij AA’s naar € 100.500 en bij RA’s naar € 158.500. In 2017 was dat resp. € 84.000 en € 136.500. Bij beginnend assistent-accountants (student RA) steeg het gemiddelde bruto salaris van € 29.000 in 2017 naar € 33.500 dit jaar.

Tevredenheid

Interne accountants en accountants in business zijn over de hele linie het meest tevreden met hun werk. Beide groepen scoren ruim boven de zeventig procent ‘tevreden of zeer tevreden’. Bij de openbare accountants is dat ruim vijftig procent. De balans tussen werk en privé wordt regelmatig genoemd als reden om het openbare beroep te verlaten. 27 procent van de openbare accountants is ontevreden over die balans. Bij interne accountants, accountants in business en  overheidsaccountants is dat tien procent of minder.

De arbeidsvoorwaarden in de openbare praktijk zijn tegelijk het meest riant. De salarissen zijn hoger en ook het pakket secundaire arbeidsvoorwaarden is uitgebreider dan bij de andere ledengroepen. Zo heeft driekwart van de openbare accountants een leaseauto, tegen negen procent van de overheidsaccountants. Ook worden in de openbare praktijk meer onkosten vergoed en wordt het pensioen vaker volledig betaald.

Honkvast

Voor accountants in overheidsdienst ligt het salaris lager dan voor de andere groepen. Desondanks blijken overheidsaccountants het meest honkvast. Overheidsaccountants hebben meer vakantiedagen en werken vaker thuis dan hun collega’s in de openbare of interne accountantspraktijk en de accountants in business. Ook werken ze minder over. Accountants in business werken gemiddeld nog iets meer uren over dan openbare accountants.

De uitkomsten van het Beloningsonderzoek zijn gebaseerd op ruim 2.400 ingevulde vragenlijsten. In totaal werkt ruim 70 procent van alle respondenten in het openbare beroep.

Het Accountancy Beloningsonderzoek, een jaarlijks onderzoek van Accountant en Alterim uitgevoerd in samenwerking met de NBA, wordt in hardcopy verspreid onder alle NBA-leden en is ook in tabletversie en als pdf beschikbaar.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.