Nieuws

Boodschap minister aan accountants haalt de kranten

De stevige boodschap van minister Wopke Hoekstra van Financiën, waarmee de Accountantsdag opende, is terug te lezen in de berichtgeving van de grote kranten.

In een goed gecoördineerde actie met de AFM doorkruiste de minister de thematiek van de dag. Hoekstra verwees naar de presentatie van het verbeterplan In het publiek belang door de sector zelf, in september 2014, ruim vier jaar geleden. "Vier jaar is lang en in vier jaar kan en moet er ook veel gebeuren. En daarom mag van de accountantssector in vier jaar tijd ook meer verwacht worden dan wat we hebben gezien", aldus de minister.

Hoekstra kondigde de instelling aan van de  nieuwe onafhankelijke Commissie Toekomst Accountancysector, die onderzoekt of en zo ja welke aanvullende maatregelen nodig zijn om de kwaliteit van wettelijke controles te verbeteren. De minister verwees daarbij naar nieuw verkennend onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), "waarin de kwetsbaarheden in de structuur van de sector verkend en benoemd worden". AFM-voorzitter Merel van Vroonhoven presenteerde later in de ochtend op de Accountantsdag de uitkomsten van dat rapport. Hoewel de conclusies voorzichtig zijn en omkleed met mitsen en maren, vormde het AFM-rapport welkome onderbouwing voor de boodschap van Hoekstra.

Media

De media pakken de boodschap van de minister gretig op. "Minister Hoekstra bereidt nieuwe ingreep bij accountants voor", kopt het FD, dat stelt dat de sector door de actie van de minister het initiatief bij de hervormingen verliest. "Met de instelling van de commissie haalt de politiek de regie weer naar zich toe."

De krant maakt ook een rondje langs de financieel woordvoerders van de politieke partijen, die positief reageren op de aankondiging van de minister. "Gedragsverandering is noodzakelijk. Als die niet van binnen komt, dan maar van buiten", reageert Tweede Kamerlid Eppo Bruins (ChristenUnie) tegenover de krant. "Het is goed dat deze commissie de verkeerde prikkels in het verdienmodel gaat onderzoeken." Volgens PvdA-Kamerlid Henk Nijboer spelen accountants “in blessuretijd” en duurt de ingezette hervorming te lang. "Als de sector zelf niet wil veranderen, dan doet de politiek het. Maar dan gaat het wel harder."

Het FD verwijst ook naar de AFM-rapportage en de alternatieven voor het huidige verdienmodel die daarin worden gepresenteerd. "De AFM is realistisch genoeg om er meteen bij te zeggen dat deze opties niet makkelijk in te voeren zijn en tot nieuwe problemen kunnen leiden", aldus het FD. "Dat neemt niet weg dat de radicale opties nu voor het eerst echt op tafel liggen. Een knappe accountant die ze er weer vanaf krijgt."

Buitenlandse commissievoorzitter?

"Accountantsorganisaties gaan op de schop", kopt De Telegraaf, die in haar berichtgeving ook de reacties van stakeholders als Eumedion en de VEB memoreert. Paul Koster, directeur van de beleggingsvereniging, schetst de internationale context waarin grote accountantsorganisaties opereren. "Ik zou het dan ook geen gek idee vinden om de commissie door een buitenlander te laten leiden. Die kan eventuele maatregelen binnen de internationale context plaatsen en een buitenlander heeft de afstand tot de sector."

NRC schrijft over een "Nieuwe stap Hoekstra tegen accountants". In een toelichting aan die krant zegt de minister dat de accountants hun werk verbeteren, maar "niet snel genoeg en niet goed genoeg". Ook Hoekstra erkent tegelijk de internationale omgeving van het beroep. "Wij kunnen in Nederland niet zomaar van alles besluiten." Trouw kiest voor een spannende kop boven haar bericht over de toespraak van minister Hoekstra: "Minister zet accountants mes op de keel." Maar het verhaal zelf is kort en feitelijk.

Doorrommelen

De digitale vakmedia berichten allemaal uitvoerig over de toespraak van Hoekstra, het rapport van de AFM en de reactie vanuit de NBA. AccountantWeek kopt daarbij het meest uitgesproken: "Accountancysector verliest initiatief bij de hervorming", aldus AW.

Het kan natuurlijk nog wat ruwer, zij het met een andere insteek: "Accountants mogen nog even doorrommelen van het kabinet", meldt Das Kapital in de van haar bekende hoofdletters. Omdat er eerst een commissie moet worden ingesteld die daarna nog even bezig is voordat er een advies aan de minister komt, hoeven jonge accountants nog niet meteen te vrezen, zo meent de spektakelwebsite.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.