Nieuws

'Shell betaalt in Nederland geen winstbelasting'

Shell betaalt volgens ingewijden al jaren geen winstbelasting in Nederland.

Dat blijkt volgens dagblad Trouw uit een vertrouwelijk intern document van het ministerie van financiën. Door gebruik te maken van legale aftrekposten zou Shell volgens de bronnen van Trouw de winstbelasting telkens op nul uit laten komen, terwijl het in Nederland miljarden verdient. Shell ontkent dat en zegt dat de fiscale afdrachten "volledig in lijn" zijn met fiscale wet- en regelgeving. 

Dat Shell geen winstbelasting betaalt, verklaart volgens de bronnen waarom het bedrijf de afgelopen jaren zo hard gelobbyd heeft om de dividendbelasting afgeschaft te krijgen. "Afschaffing van de dividendbelasting is het enige dat Shell nog iets oplevert."

Een verdere verlaging van het tarief van de winstbelasting, waartoe het kabinet recent besloot na een 'heroverweging' van de dividendbelasting, levert Shell helemaal niets op. "Shell betaalt nul euro winstbelasting", aldus de bron.

Update: Kamer wil uitleg over belastingafdracht Shell

Donderdagmiddag werd bekend dat een meerderheid van de Tweede Kamer een verzoek steunt van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer om een debat met staatssecretaris Menno Snel (Financiën) omtrent het niet betalen van winstbelasting door Shell. De Tweede Kamer wil dat de staatssecretaris komt uitleggen welke fiscale constructies Shell precies toepast. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.