Nieuws

SHV schikt in Econcern-zaak

Familiebedrijf SHV Holdings heeft samen met de bestuurders en commissarissen van Econcern voor 11,5 miljoen euro een schikking getroffen met de curatoren van Econcern.

Dat blijkt uit het vandaag verschenen nieuwste faillissementsverslag, zo meldt NRC. De onderlinge verdeling van het bedrag is niet bekendgemaakt.

Econcern ging in 2009 failliet, nadat het duurzame-energiebedrijf voor de tweede keer in korte tijd in grote financiële problemen was gekomen. Na het faillissement bleek Econcern een schuld te hebben van 1 miljard euro.

Ten tijde van het faillissement bezat SHV 40 procent van de aandelen van Econcern. Het komt weinig voor dat een grootaandeelhouder medeverantwoordelijk wordt gehouden voor de schade in een faillissement, aldus de krant. Volgens de curatoren is SHV wel aansprakelijk, "als werkgever althans opdrachtgever" van twee Econcern-commissarissen, die ook in de top van SHV zaten.

"Het schikkingsbedrag is voldaan door een betaling van de betrokken aansprakelijkheidsverzekeraar", zo staat in het faillissementsverslag. De schikking betreft "alle lopende procedures en geschillen met bestuurders, commissarissen en SHV Holdings". SHV en de bestuurders en commissarissen erkennen geen aansprakelijkheid. SHV wilde niet reageren tegenover de krant.

PwC, dat controlerend accountant was van Econcern, schikte eind 2015 met de curatoren voor een bedrag van 25 miljoen euro. Het kantoor liet destijds weten dat met de schikking een "lange juridische procedure" is voorkomen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.